Toon Simons (bron: S. Kort)

Toon Siemons

1902 - 1947

Toon wordt geboren op 10 juli 1902 in Rotterdam, als zoon van Adrianus Siemons en Maria Vervaart. Vader is boerenzoon en later klompenmaker in Etten en Breda, waar hij met zijn gezin naartoe verhuist.

Na zijn schooltijd wordt Toon in 1922 in het kader van zijn dienstplicht ingelijfd bij de infanterie, om het volgende jaar overgenomen te worden als hospitaalsoldaat. Eind september 1923 vertrekt hij met het S.S. Grotius naar Nederlands-Indië voor militaire dienst in de tropen. Eenmaal daar besluit hij van zijn hobby zijn beroep te maken en radiotelegrafist te worden. Als luchttelegrafist wordt Toon ingedeeld bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL. Met de rang van adjudant luchttelegrafist is hij vervolgens stationscommandant in Bandoeng, Kalidatji, Malang en Biak. Toon trouwt in februari 1926 met Paulina Jacobs, met wie hij in totaal elf kinderen krijgt.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Toon ingezet bij de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Op 10 maart wordt Toon in Kalidjati bij Bandoeng krijgsgevangen genomen en samen met duizenden andere Nederlandse militairen afgevoerd naar de krijgsgevangenenkampen. Op enig moment wordt hij naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd om daar dwangarbeid te verrichten aan de Birmaspoorlijn.

Toon overleeft de ziektes en ontberingen van de ‘Dodenspoorlijn’. Eind augustus 1945, na de Japanse capitulatie, hervindt Toon zijn vrijheid als hij in Bangkok wordt overgedragen aan de geallieerde strijdkrachten. Hij keert terug naar Java, waar hij wordt herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Daarmee komt echter nog een eind aan Toons militaire loopbaan. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt er ook na het einde van de Japanse bezetting een beroep op hem gedaan. Als adjudant-onderofficier en radiotelegrafist van de Militaire Luchtvaart wordt Toon opnieuw commandant van het radiostation te Biak, op Nieuw-Guinea.

Op zondag 9 februari 1947 slaat het noodlot toe als Toon samen met zijn dochter Cornelia te Biak om het leven komen bij een ongeval met een jeep. Toons is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kalibanteng in Semarang, waar hij zij aan zij met zijn dochter is begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Simon Kort zei op 27 december 2020

Antonius Wouter Siemons is in 1921 naar Nederlands Indië vertrokken
Hij diende als telegrafist bij de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.


In de rang van Adjudant Luchttelegrafist was hij stationscommandant in Bandoeng, Kalidatji, Malang en Biak.
In februari 1926 is hij getrouwd met Paulina Maria Dunkey Jacobs.
Antonius Wouter Siemons werd op 10 maart 1942, een dag na de capitulatie van het KNIL in Kalidjati bij Bandoeng, door de Japanners krijgsgevangen genomen. 

Vervolgens is hij naar Birma gestuurd waar hij werd ingezet als dwangarbeider aan de beruchte dodenspoorweg Birma-Siam.

Na de capitulatie van Japan keerde Antonius Wouter Siemons terug naar Java waar hij herenigd werd met zijn vrouw en kinderen.


Adjudant Antonius Wouter Siemons werd commandant van het radiostation Biak.


Op zondag 9 februari 1947 kwam Antonius Wouter Siemons met zijn 12-jarige dochter Cornelia Theresia Siemons om het leven bij een ongeval.


Antonius Wouter Siemons en zijn dochter Cornelia Theresia Siemons werden begraven op Biak.

 Hun lichamen zijn later overgebracht naar het Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang waar zij naast elkaar zijn herbegraven.

Er is een plaquette voor Antonius Wouter Siemons bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in het Nationaal herdenkingspark Roermond.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 29 december 2020

Beste Simon, hartelijk dank voor deze uitgebreide informatie. Heel fijn dat we dankzij jou nu een veel completer beeld hebben van Antonius. Was hij misschien een familielid of bekende van jou? Ik zal één van mijn collega's vragen om met jouw aanvullende informatie aan de slag te gaan. Nogmaals bedankt!

Kristien Siemons zei op 6 juni 2021

Geweldig Simon, dank je wel! Heel mooi, kleurrijk en fijn om dit beeld van onze overgrootvader te hebben. Groetjes, Kristien

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 9 juni 2021

Bedankt voor je reactie, Kristien! Ik kan me goed voorstellen dat het fijn is om nu, dankzij Simon, een beter beeld te hebben van je overgrootvader. Werd er in jouw familie vaak over hem gesproken?

Rina van de Kerkhof zei op 2 september 2021

Hallo Simon de Kort en Kristien Siemons,
via mijn speurwerk naar de stamboom van mijn moeder kwam ik deze informatie tegen. Een heel indrukwekkend verhaal. Wat zullen jullie trots op hem zijn.
De overgrootvader van mijn moeder en de betovergrootvader van Kristien zijn broers. mochten jullie interesse hebben in wat ik uitgezocht heb dan hoor ik dat graag.
met vriendelijke groeten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.