Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Antonius van Lierop, Heeze 1923

Verzetsstrijders en gefusilleerden☨ Bad Sassendorf (Soest), 6 april 1945
Roepnaam:Antonius
Voornamen:Antonius
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Lierop
Geboren:1923-03-15
Geboorteplaats:Heeze
Woonplaats:Heeze
Overleden:1945-04-06
Overlijdensplaats:Bad Sassendorf (Soest), Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Begraaf-/gedenkplaats:Bad Sassendorf - Gemeinde Friedhof
Graflocatie:Gedenkboek 34
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Bandwever
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Bezweken

Biografie

Antonius wordt geboren op 15 maart 1923 in Heeze, waar hij werkt als bandwever. Tijdens de Duitse bezetting wordt hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, maar vermoedelijk weigert Antonius hieraan gehoor te geven. Hij wordt op 20 juni 1944 gearresteerd en voor drie maanden vastgezet in kamp Amersfoort. Op 10 september wordt hij naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gedeporteerd. Vandaaruit wordt hij doorgezonden naar de buitenkampen van Ladelund en Husum-Schwesing in Sleeswijk-Holstein, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Friesenwall, een verdedigingslinie die een eventuele geallieerde invasie vanaf de Noordzee moet afslaan. De gevangenen worden er dat najaar in de ijzige kou en met nauwelijks afdoende voeding of medicijnen aan het werk gezet om antitankgrachten in de klei uit te graven. Ondertussen staan ze bloot aan de meest uiteenlopende mishandelingen als het werk niet opschiet. In de kampen zelf zijn de omstandigheden erbarmelijk slecht. De gevangenen worden er met meerderen tegelijk op smerige britsen in tochtige barakken ondergebracht. Als gevolg van een absoluut gebrek aan hygiëne kunnen besmettelijke ziekten snel om zich heen grijpen.
Door de snel veranderende militaire situatie eind 1944 en begin 1945 is het concept van de Friesenwall al voor voltooiing achterhaald. De kampen worden na enkele maanden weer gesloten en de verzwakte gevangenen teruggestuurd naar het hoofdkamp in Neuengamme.
In februari 1945 wordt Antonius met 500 andere gevangenen geselecteerd voor een SS-Eisenbahnbaubrigade, een ‘rijdend concentratiekamp’ dat wordt ingezet om reparatiewerkzaamheden aan het spoor te verrichten. Op 13 februari wordt de brigade naar Soest getranspoteerd voor herstel van het gebombardeerde station. De gevangenen worden ondergebracht in goederenwagons die tussen Soest en Bad Sassendorf staan opgesteld. Eind februari komen tientallen gevangenen om het leven bij een geallieerd bombardement; de slachtoffers worden koelbloedig vervangen met nieuwe gevangenen uit Neuengamme en ondergebracht in nabijgelegen schuren.
Soest-Bad Sassendorf wordt op 4 en 5 april geëvacueerd. De gevangenen die nog kunnen lopen, worden op dodenmars gezet richting Sachsenhausen, Dachau en Mauthausen. De ernstig zieken en degenen die te ver verzwakt zijn, blijven achter en worden aan hun lot overgelaten. Eén van hen is Antonius die op 6 april 1945 zou zijn bezweken aan de geleden ontberingen. Hij is dan 22 jaar geworden.

Bronnen en verwijzingen:

  • Digitaal Monument Neuengamme
  • KZ-gedenkstaette-neuengamme.de
  • Oorlogsgravenstichting
  • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
Vertel ons meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten