B.A. Jochems (bron: Heemkundekring Jan uten Houte, Etten-Leur)

Bernardus Jochems

1927 - 1947

Bernardus wordt geboren op 11 december 1927 in Etten. Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Oirschot en wordt als soldaat ingedeeld bij het 4-7 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Bernardus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 15 februari 1947, na een korte militaire opleiding, vertrekt hij aan boord van de Kota Baroe naar de Oost. Na een zeereis van ruim een maand debarkeert Bernardus in Palembang in Zuid-Sumatra. Daar wordt het bataljon voor en tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 ingezet voor bewakingsdienst en patrouille in Palembang en de omliggende kampongs.

Op 17 december 1947, tijdens patrouille in Ipil, stroomopwaarts aan de Moesi, wordt Bernardus dodelijk getroffen door vijandelijk vuur. Hij overlijdt diezelfde dag nog aan zijn verwonding. Bernardus is 20 jaar geworden en rust nu op het Nederlands ereveld Pandu te Bandung.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.