C.A. Krijntjes (bron: Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard)

Cornelis Krijntjes

1918 - 1946

Cornelis wordt geboren op 3 februari 1918 in Wouw en woont in Haarlem. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Vught, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het oorlogsvrijwilligersbataljon 2-7 Regiment Stoottroepen.

Twee dagen na de capitulatie van Japan roepen Soekarno en Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de Indonesische onafhankelijkheid uit. In de eerstvolgende maanden van de revolutie breekt daarop de chaotische Bersiap-periode aan waarin als vijand beschouwde buitenlanders – Nederlanders, Engelsen, Chinezen en Japanners – slachtoffer worden extreem geweld.

Als onderdeel van de Nederlandse troepenmacht wordt Cornelis in 1945 naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Aan boord van de Alcantara vertrekt hij, na aanvullende training in het Engelse Wokingham, op 12 oktober 1945 naar de Oost.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter tot grote woede van de Nederlandse militairen met ingang van 2 november 1945 voor hen een landingsverbod op Java en Sumatra uitgevaardigd, zodat de Alcantara moet uitwijken naar Brits-Malakka aan de Maleise kust, waar ze op 11 november 1945 aankomen in kamp Dusun Tua. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het eiland Bangka voor de kust van Sumatra valt nog buiten de Britse blokkade, zodat Cornelis’ eenheid daar op 10 februari 1946 kan debarkeren.

De Nederlandse troepen ondervinden daar in de komende maanden heftig verzet, maar weten het eiland uiteindelijk van revolutionaire cellen te zuiveren. Tijdens deze zuiveringsacties sneuvelt Cornelis op 2 juni 1946. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Pandu te Bandoeng.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.