E.C. van de Werken (bron: De Onderofficier, 2003)

Lies van de Werken

1908 - 1940

Lies wordt geboren op 1 januari 1908 in Nederhemert als oudste van de twee zoons van Otto van de Werken en Geertruda van Duijnen. Vlak voor dat hij 17 jaar oud is, treedt hij toe tot de Vrijwillige Landstorm in ’s-Hertogenbosch en zodra hij 20 jaar is, wordt hij als dienstplichtige ingelijfd bij de infanterie in Assen.

Nadat hij is bevorderd tot sergeant, stapt Lies over naar de Koninklijke Marechaussee. Hij volgt zijn opleiding in het Depot te Apeldoorn en wordt vervolgens gestationeerd in de kazerne te Moerdijk. In november 1934 krijgt hij de onderscheiding voor zes jaar trouwe dienst en vijf maanden later wordt hij toegevoegd aan de kandidatenlijst voor wachtmeester te voet, wat inhoudt dat hij na twee jaar een bevordering tegemoet kan zien.

Ondertussen trouwt Lies in september 1936 in Hooge en Lage Zwaluwe met Geertruida Notenboom. Ze vestigen zich in Moerdijk, op korte afstand van de kazerne aan de Steenweg. Bij de Moerdijkers staat Lies bekend als streng maar rechtvaardig. Voor het jonge gezien brengt het jaar 1937 veel positieve veranderingen. In juli wordt Lies bevorderd tot wachtmeester-titulair en in september wordt hun dochter geboren.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Nederland veilig te stellen. De Moerdijkbruggen vormen een van de plaatsen waar het die eerste oorlogsdag tot felle gevechten komt.

In de ochtend van de 10e trekt een Duitse stoottroep met enkele Nederlandse krijgsgevangenen langs de Steenweg op. Lies neemt samen met een collega-wachtmeester de Duitsers met zijn handpistool onder vuur, maar wordt kort daarna overmeesterd en als krijgsgevangene afgevoerd.

In het daarna volgende gevecht tussen de Duitsers en Nederlandse pioniers aan het havenhoofd, raken twee van de vooruit gedreven krijgsgevangenen dodelijk gewond nadat de Nederlandse verdedigers de naar hen toegeworpen Duitse handgranaten teruggooien. Een van de gewonden is Lies die een zware buikverwonding oploopt en later diezelfde dag in het klooster aan de Steenweg te Moerdijk bezwijkt. Hij is 32 jaar geworden.

Lies wordt begraven op de Nederlands Hervormde begraafplaats in Klundert, maar in 1953 is zijn graf tijdens de Watersnoodramp weggespoeld. Zijn naam wordt echter in herinnering gehouden op Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen, op het monument voor de slachtoffers van mei 1940 zonder aanwijsbaar graf.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.