F.G.J.M. Knaapen (bron: Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard)

Franciscus Knaapen

1917 - 1947

Franciscus wordt geboren op 6 december 1917 in Mierlo en woont in Eindhoven. Hij meldt zich in de zomer van 1945 voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als reserve majoor ingedeeld bij het 4-7 Regiment Stoottroepen. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen.

Na enkele maanden training vertrekt hij naar Wokingham in het Verenigd Koninkrijk waar het regiment verder wordt uitgerust. Op 12 oktober 1945 vertrekt Franciscus aan boord van de Alcantara naar de Oost. De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, om te verhinderen dat het conflict escaleert in een grootschalige oorlog waar de gestationeerde Britse troepen dan in verzeild raken. De Alcantara wijkt in plaats daarvan uit naar het Britse Malakka, waar de Nederlandse troepen de opheffing van het landingsverbod afwachten en in kamp Dusun Tua verder worden getraind. Op 10 februari 1946 debarkeert Franciscus voor de kust van Sumatra in Muntok op het eiland Bangka dat buiten het landingsverbod valt. Tegen de tijd dat het eiland na felle weerstand is gezuiverd, is het verbod opgeheven en worden de stoottroepen voor wachtdiensten en konvooibegeleiding overgeplaatst naar Batavia.

Eind 1946 is Franciscus met zijn onderdeel weer in Sumatra, waar hij deelneemt aan acties rond Palembang. Op Nieuwjaarsdag 1947 komt het daar tot een gewelddadig treffen tussen Nederlandse en Indonesische troepen. Tijdens de Slag om Palembang zetten de Nederlandse strijdmachten hun volledige arsenaal in; de pantserwagens van het 3e eskadron leveren strijd in de straten, terwijl marineschepen op de Moesi en B-25-bommenwerpers de revolutionairen ook vanaf de rivier en vanuit de lucht onder vuur nemen. De revolutionairen worden na 5 dagen van zware strijd teruggedreven, maar vooral door het luchtbombardement is Palembang grotendeels verwoest en zijn er 2000 tot 3500 burgers omgekomen. Ook in de maanden daarna blijft het onrustig in Zuid-Sumatra en worden de stoottroepen regelmatig uitgezonden voor zuiveringsacties.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 nemen de stoottroepen Praboemoelih en het door de revolutionairen in brand gestoken olieveld bij Tjalangdimar in. Ondanks tegenaanvallen van de Indonesische revolutionairen weten de Nederlandse militairen het gebied rond Praboemoelih vast te houden. Bij deze aanhoudende vijandelijkheden sneuvelt Franciscus op 25 oktober 1947. Hij is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.