Franciscus Boeren

1927 - 1949

Franciscus wordt op 28 juli 1927 geboren in Oosterhout als derde van de vier kinderen van Adrianus Boeren en Hendrika van Bragt. Slechts twee kinderen zouden de volwassen leeftijd halen. Franciscus meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 17e compagnie Aan- en Afvoertroepen (AAT), belast met de logistieke ondersteuning en uitvoering van de krijgsverrichtingen.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij ter vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind april 1947 vertrekt Franciscus met de Boissevain naar de Oost, waar hij een maand later debarkeert in de haven van Tandjong Priok bij Batavia.

Na een periode van acclimatisering wordt Franciscus naar Meester Cornelis verplaatst, waar het eigenlijke werk kan beginnen. Behalve militaire transporten verzorgt de compagnie in deze periode ook het vervoer voor de rubberonderneming NIRUB. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 bezet de compagnie station Magerai in Meester Cornelis, vanwege waargenomen activiteit van revolutionaire strijders. Daarna hervat de compagnie zijn normale werk in Semarang voor het verzorgen van transporten richting Salatiga, Pekalongan en Cheribon.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon in twee groepen verdeeld: de noordelijke trekt op naar Demak en Blora, terwijl de zuidelijke naar het republikeinse bolwerk Djokjakarta wordt gezonden. Na afloop van de Actie is het bataljon herenigd en naar Solo (Soerakarta) gezonden.

Dan begint voor Franciscus de zwaarste periode van zijn verblijf in Indië. De Tweede Politionele Actie blijkt namelijk allerminst een succes, aangezien het revolutionaire leger eerdere confrontaties uit de weg is gegaan en nu de guerrillastrijd tot ongekende hevigheid opvoert. Door de vele hinderlagen langs de konvooiroutes is het rond Solo zeer gevaarlijk. Tientallen wagens gaan in het voorjaar van 1949 verloren door mijnen en trekbommen, vaak met fatale gevolgen.

Franciscus is een van de slachtoffers van deze hinderlagen. Half juni 1949 wordt hij zwaargewond na een aanval het militair hospitaal te Solo binnengebracht. De geboden hulp mag echter niet meer baten en Franciscus bezwijkt op 16 juni 1949 in het hospitaal aan zijn verwondingen. Franciscus is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.