Gijsbertus Herber

1919 - 1942

Gijsbertus wordt geboren op 23 april 1919 in 's-Hertogenbosch. Als kanonnier dient hij bij de artillerie van het KNIL en wordt ingezet bij de verdediging van het eiland Tarakan voor de kust van Borneo, tegen de Japanse inval. Het eiland is vanwege de daar aanwezige olievoorraden van essentieel strategisch belang voor de Japanse oorlogsmachinerie en wordt op 11 januari 1942 aangevallen. Omdat de Nederlandse troepenmacht niet was opgewassen tegen het Japanse leger, gaan zij al snel over tot capitulatie. De kustbatterijen zijn hier echter niet van op de hoogte, omdat de telefoonlijnen zijn doorgesneden en blijven dus doorvechten tot grote woede van de Japanners.

Nadat ook de kustbatterijen zich overgeven, nemen de Japanners wraak door 215 krijgsgevangen militairen aan boord van Japanse oorlogsschepen voor de kust te vermoorden en de lichamen overboord te gooien. Ook Gijsbertus wordt op deze wijze vermoord, op 19 januari 1942. Hij is 22 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Richard Kouwenhoven zei op 14 april 2021

Het is nu april 2021. Ik hoorde nog bij de laatste militairen die naar Indië gingen. Een week geleden kreeg ik een geschriftje ter inzage dat geschreven werd door officieren en onderofficieren van het Nederlandsch Indische leger. Er worden geen namen in genoemd, allee de beginletter van een achternaam. De naam Tarakan herinnerde ik mij alleen uit de tijd dat ik klein was en die naam regelmatig in de krant kwam. Na het lezen van dit boekje heb ik zeer diep respect gekregen voor iedereen, die daar onder zeer zware omstandigheden, vaak met heldenmoed tegen de Japanners heeft gevochten. Er is daar zo weinig over bekend maar wat hebben die mensen zich daar toen tot het alleruiterste verzet met vaak zeer weinig materieel.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 15 april 2021

Hartelijk dank voor je reactie, Richard! Wat jammer dat er inderdaad zo weinig bekend is over de soldaten die daar voor onze vrijheid hebben gevochten.

Heel bijzonder dat je hierover meer hebt gelezen in dat betreffende boekje. Zou je misschien aan kunnen geven waar dit geschrift te vinden is? Wellicht zou het ook voor onze website interessant kunnen zijn. Alvast bedankt voor je reactie! 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.