J.C. Feskens (bron: P. Posthumus)

Jan Feskens

1921 - 1949

Jan wordt geboren op 20 juni 1921 in de gemeente Ginneken en Bavel als zoon van Johannes Feskens en Florentina van Roosmalen. Hij woont in Hengelo, waar zijn vrouw Janna Levers vandaan komt. Hier wordt ook hun dochter geboren. In het najaar van 1946 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Eefde bij Zutphen en wordt ingedeeld bij de 17e compagnie Aan- en Afvoertroepen (AAT), belast met de logistiek van de strijdmacht. Daar zal hij uiteindelijk de rang van sergeant-majoor bekleden.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind april 1947 vertrekt hij met de Boissevain naar de Oost, waar hij een maand later debarkeert in de haven van Tandjong Priok bij Batavia.

Na een periode van acclimatisering wordt Jan naar Meester Cornelis verplaatst, waar het eigenlijke werk kan beginnen. Behalve militaire transporten verzorgt de compagnie in deze periode ook het vervoer voor de rubberonderneming NIRUB. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 bezet de compagnie station Magerai in Meester Cornelis, vanwege waargenomen activiteit van revolutionaire strijders. Daarna hervat de compagnie zijn normale werk in Semarang voor het verzorgen van transporten richting Salatiga, Pekalongan en Cheribon.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt het bataljon in twee groepen verdeeld: de noordelijke trekt op naar Demak en Blora, terwijl de zuidelijke naar Djokjakarta wordt gezonden. Jan trekt dan met de zuidelijke groep op naar de republikeinse hoofdstad.

Op 6 januari 1949, een dag na afloop van de Actie komt Jan op de vliegbasis van Magoewo bij Djokjakarta om het leven. Mogelijk is hij gesneuveld, of bezweken aan een eerder tijdens de Actie opgelopen verwonding. Hij is 27 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Pieter Posthumud zei op 9 februari 2020

Ben aan het kijken in oude boeken van mijn schoonvader Sergant Klaas van der Tuin. Kom foto’s tegen Jan z’n uitvaart, graf met kruis en helm. Waarschijnlijk ook van hemzelf, maar dat weet ik niet zeker want er staat geen naam onder. Jan is met veel militaire eer begraven.
Respect voor de jongens in Indië.
PieterPosthumus

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 februari 2020

Wat bijzonder dat je deze foto's hebt gevonden, Pieter! En heel mooi om te lezen dat Jan een waardige begrafenis heeft gekregen. Mocht je foto's en/of informatie met ons willen delen, dan horen we het natuurlijk graag. Bedankt voor je bijdrage!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.