Bidprentje van Johannes Nooijen (inzending A.K.)

Johannes Nooijen

1925 - 1947

Johannes wordt geboren op 4 juli 1925 in Oosterhout als zoon van Cornelis Nooijen en Elisabeth Venus en woont in Breda, waar hij tot zijn militaire dienst werkt als timmerman. Als dienstplichtige komt hij in 1946 op bij de Koninklijke Landmacht in Vught en wordt als soldaat ingedeeld bij 3-10 Regiment Infanterie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Johannes voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Na een korte opleiding vertrekt hij op 1 oktober 1946 als onderdeel van de 7 December Divisie met de Sloterdijk naar de Oost. Voor het einde van de maand gaat Johannes aan land in Batavia.

Ondanks de korte opleiding en lichte bewapening wordt Johannes’ bataljon als volwaardige infanterie ingezet, met name voor de bewaking van het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook, de woning van legercommandant S.H. Spoor, de gevangenis Struiswijk en de benzinedistributieplaats Senen. Ook wordt het bataljon ingezet voor de transportbegeleiding van Japanse krijgsgevangenen.

Nadat het bataljon in maart 1947 is verplaatst naar Tangerang in Banten, het uiterste westen van Java, wordt Johannes daar vanaf juni ingezet bij intensieve zuiveringsoperaties. Deze worden nog verder opgevoerd tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus.

Tijdens de Actie neemt Johannes met zestien kameraden noodgedwongen deel aan een patrouillegang om zijn eerder verloren patronenband te zoeken. Tijdens de patrouille loopt de groep in een hinderlaag en Johannes wordt als enige krijgsgevangen genomen en meegevoerd door de revolutionairen. Wat er daarna precies met hem is gebeurd, is niet bekend. Zes maanden later wordt zijn lichaam door de plaatselijke bevolking gevonden in een waterput in Tjibogo, even ten zuiden van Tangerang. Zijn overlijdensdatum is vastgesteld op 2 augustus 1947; hij is dan 22 jaar geworden. Johannes vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.