Jacobus Poell

1893 - 1943

Jacobus wordt geboren op 9 maart 1893 in ’s-Hertogenbosch. Hij vertrekt op enig moment naar Nederlands-Indië, waar hij gaat wonen in Tjilatjap op Java. Daar is hij werkzaam als gevangenisbewaarder en aangesloten bij de Stadswacht, een organisatie van vrijwilligers die niet in aanmerking komen voor reguliere dienst, maar in tijden van oorlog wel ingezet kunnen worden voor de verdediging.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Jacobus wordt tegen deze achtergrond vanuit de Stadswacht ingelijfd en als reservekapitein der artillerie ingezet in de strijd.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Op 8 maart 1942 dwingen zij het KNIL tot de overgave. Jacobus wordt in de loop van deze dagen krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Samen met duizenden andere Nederlandse militairen wordt hij afgevoerd naar het vasteland van Zuidoost-Azië waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Hij komt uiteindelijk terecht in het Birmese kamp Hlapauk, op 18 kilometer van het westelijke eindpunt van de lijn in Thanbyuzayat. De gevangenen leggen er de spoordijk in oostelijke richting aan en bouwen ten oosten van het kamp een brug over de rivier. Het frequente laden en lossen van treinen en vrachtauto’s met bouwmaterialen gaat er tot diep in de nacht door.

Afgezien van het zware werk zijn de leefomstandigheden in het kamp vergeleken met de dodenkampen verderop aan de lijn, niet slecht. Het klimaat is droger en in het kamp is een kantine aanwezig waar het voedsel van redelijke kwaliteit is.

Toch vallen ook in Hlapauk dodelijke slachtoffers als gevolg van besmettelijke ziektes die door zieke gevangenen van de kampen verderop aan de lijn mee terug worden genomen. Mogelijk is Jacobus zo als zieke gevangene vanuit een ander kamp binnengebracht, of is hij besmet geraakt. Hij overlijdt op 29 juni 1943 in kamp op 50-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de oorlogsbegraafplaats in Thanbyuzayat.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.