Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

J.L. van Beek, Raamsdonk 1921

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog☨ Soerabaja, 19 april 1946
Voornamen:Johannes Leendert
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Beek
Geboren:1921-12-03
Geboorteplaats:Raamsdonk
Woonplaats:Raamsdonk
Overleden:1946-04-19
Overlijdensplaats:Soerabaja, Oost-Java, Nederlands Oost-Indië
Begraaf-/gedenkplaats:Surabaya - Nederlands ereveld Kembang Kuning
Graflocatie:C.196
Familie:Vader: Johannes van Beek
Moeder: Gijsberta Mesch
Militair:Voormalig Nederlands Oost-Indië
Rang:Marinier 2e klasse, Oorlogsvrijwilliger
Strijdmacht/hoofdonderdeel:Koninklijke Marine
Onderdeel/regiment:Mariniersbrigade
Oorzaak van overlijden:Vijandelijk vuur

Biografie

Of onze oom Jan kort na de oorlog als vrijwilliger (OVW-er) in dienst trad van de Koninklijke Marine om het verdriet over een onmogelijke liefde te verwerken, zullen we nooit zeker weten. Het is het verhaal wat ons als neven en nichten altijd verteld is. Wat we wel zeker weten is dat oom Jan ging in de hoop na terugkeer marinier te worden en dan het liefst bij de militaire politie. Helaas is het nooit zover gekomen. Jan vertrekt kort na de bevrijding in 1945 en sneuvelt al op 19 april 1946. Hij is dan pas 24 jaar oud. In al zijn brieven aan huis vertelt hij boeiend over wat hij meemaakt, is hij bezorgd om zijn moeder, betrokken bij de overige familieleden en getuigt hij steeds van een rotsvast geloof in God én in een behouden terugkeer. Na zijn overlijden laat Jan een vader, moeder, twee broers, vier zussen en zijn neefje Bert, op wie hij zeer gesteld was, na.
Na zijn vertrek uit Nederland gaat Jan via België en Schotland naar de Verenigde Staten van Amerika waar hij in Camp Lejeune nabij Jacksonville (North Carolina) zijn opleiding krijgt. Het is ook daar dat de foto van Jan in uniform gemaakt is. Omdat de atoombom op Hiroshima op 6 augustus 1945 en die van drie dagen later op Nagasaki een einde maakt aan de oorlogsvoering in het Verre Oosten, is het niet meer nodig dat de mariniersbrigade ingezet wordt in de strijd tegen Japan. De brigade krijgt een andere opdracht. Ze zullen naar Indië gaan om daar in de kolonie de orde te handhaven.

Op 11 december 1945 vertrekt Jan aan boord van het troepenschip ms. 'Bloemfontein' met als bestemming Batavia. Jan beschrijft het leven aan boord zeer gedetailleerd. Zo vertelt hij dat hij Kerstavond doorbrengt op de Middellandse zee. Er wordt muziek gemaakt met een mandoline, wat violen en een banjo. Ze varen op dat moment ter hoogte van Kreta. Ook Oudejaarsavond verloopt gezellig. Er is bier maar ook een wijding. Jan schrijft dat het gelegenheidskoor het alom bekende lied 'Wilt heden nu treden' heeft gezongen.
In de eerste dagen van januari 1946 komt het schip aan in Singapore. In afwachting van Britse toestemming om naar Java door te reizen, worden ongeveer 3200 manschappen van de brigade gelegerd op de verlaten rubberplantage Ladang Geddes, 300 km ten noorden van Singapore. Pas begin maart komen de brieven van Jan vanaf de m.s. 'Nieuw-Amsterdam'. Eindelijk is hij op weg naar Soerabaja om te doen waar hij voor gekomen is: handhaven van de orde. Een taak waar hij niet bang voor is maar juist naar uit kijkt. Helaas is zijn verblijf van korte duur. Op 19 april 1946 sneuvelt Jan, tijdens een patrouille in de 'Soerabaja-sector' even ten noordwesten van Soerabaja nabij de kampong Goenoengsari. Vanwege het hevige spervuur kan zijn stoffelijk overschot pas enige tijd later geborgen worden. Volgens de Oorlogsgravenstichting ligt Jan begraven op het ereveld 'Kembang Kuning', in de familie doet echter het verhaal de ronde dat zijn lichaam nooit gevonden is.

Met dank aan: J. van Beek, juni 2019
 

Vertel ons meer

Reacties

Jenny van Beek zei op 3 juli 2018

Geachte mevrouw, meneer,

Per toeval heb ik uw site ontdekt. Wat een mooi initiatief! Ik ga aan de slag om ook mijn oom een 'gezicht' te geven.

Met vriendelijke groet,
Jenny van Beek

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 5 juli 2018

Dag Jenny, hartelijk dank voor uw bericht en wat fijn dat u wilt helpen! We zien de informatie en eventuele foto's van uw oom graag tegemoet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten