Joseph Testers (bron: G. Asselbergs)

Joseph Testers

1903 - 1944

Joseph wordt geboren op 16 mei 1903 in Halsteren als vijfde van de zes kinderen van Laurentius Testers en Cornelia Luijkx. Na zijn schooltijd volgt Joseph een diplomatieke loopbaan en brengt het uiteindelijk tot Nederlands consul in Parijs. Hij woont dan in Roissy-en-France, ten noordoosten van Parijs (tegenwoordig direct tegen de luchthaven Parijs-Charles de Gaulle), waar hij ook directeur is van een fruitteeltbedrijf.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij hoofd van het vluchtelingencentrum in Toulouse. Hij wordt hierin bijgestaan door Anthonius Aarts uit Dongen. Op last van de Franse regering in Vichy is in Toulouse een tijdelijk toevluchtsoord geopend, waar Nederlanders in afwachting van verdere evacuatie of repatriëring worden opgevangen. In alles behalve naam krijgt de organisatie in Toulouse de status van Nederlands viceconsulaat, ressorterend onder het consulaat in Montauban. De Duitse autoriteiten hadden het Vichy-regime eerder opgelegd alle diplomatieke betrekkingen met de bezette landen te verbreken. Om echter te voorkomen dat de Nederlandse belangenbehartiging helemaal verdween, werd met Vichy overeengekomen dat de voormalige consulaten verdergingen als Offices Néerlandais, met een semidiplomatieke status.

Joseph en andere Nederlandse vertegenwoordigers in Zuid-Frankrijk zijn actief in de hulpverlening aan Engelandvaarders door persoonlijk met hen te corresponderen en brieven voor hen te vertalen. Uiteindelijk ziet Joseph zich genoodzaakt om te vluchten; mogelijk hebben de Franse of de Duitse autoriteiten lucht gekregen van zijn illegale werk. Hij probeert naar Spanje uit te wijken, maar wordt onderweg gearresteerd. Terwijl Anthonius zijn werk in Toulouse overneemt, wordt Joseph gedeporteerd naar concentratiekamp Buchenwald. Daar komt hij op 14 mei 1944, twee dagen voor zijn 41e verjaardag, om het leven als gevolg van de geleden ontberingen in het kamp.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.