M. van den Broek (bron: Heemkundekring De Honderd Hoeven)

Marinus van den Broek

1903 - 1942

Marinus wordt geboren op 30 september 1903 in Hoeven als zoon van Johannes van den Broek en Maria de Pijper. Hij tekent voor militaire dienst in het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld bij de infanterie.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen.

De Japanse troepenmacht landt in de nacht van 1 maart 1942 op de Javaanse noordkust. Marinus wordt met zijn eenheid ingezet bij de verdediging van de Tjiater-stelling die de pas naar de hoogvlakte van Bandoeng verdedigt. Hier levert het KNIL met geallieerde steun begin maart felle strijd tegen de Japanse invallers, maar uiteindelijk breken de Japanners door. De val van de stelling betekent de ongehinderde doortocht van het Japanse leger naar Bandoeng en uiteindelijk de val van Java. Marinus is een van de militairen die sneuvelt tijdens de verdediging van de stelling. Op zijn graf staat 11 maart 1942 vermeld, maar vermoedelijk is hij al enkele dagen eerder omgekomen. Hij is 38 jaar geworden en vindt na de oorlog zijn laatste rustplaats in Bandung (tot 1950 gespeld als ‘Bandoeng’) op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

M. Thijs zei op 27 november 2019

Daar ben ik naar vernoemd mijn moeder was mien van de broek

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 november 2019

Wat mooi dat jij naar Marinus vernoemd bent, M. Thijs! Hartelijk dank voor je reactie. Werd er in jouw familie veel verteld over zijn rol in de oorlog? En was Marinus een oom, neef of ander familielid van jou? 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.