M.P.A. den Ouden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marinus den Ouden

1909 - 1951

Marinus wordt geboren op 21 augustus 1909 in Oud Gastel. Na het behalen van zijn officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda wordt hij in 1932 benoemd tot tweede luitenant ter infanterie bij het KNIL in Nederlands-Indië.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee breekt de chaotische tijd van de Bersiap-periode aan waarin met name buitenlanders – Britten, Chinezen en Japanners – en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer zijn van extreem geweld. De strijd mondt uit tot een jarenlang conflict om de toekomst van de archipel. Tegen deze achtergrond dient Marinus bij het Korps Speciale Troepen om het Nederlandse gezag te handhaven. Van 28 februari 1946 tot 3 mei 1948 is hij met de rang van majoor aangesloten bij de Koninklijke Landmacht, als commandant van het 1e Bataljon Regiment Jagers.

De oorlog in Nederlands-Indië komt tot een formeel einde met de soevereiniteitsoverdacht van 27 december 1949. In de loop van 1950 worden de Nederlandse troepen gerepatrieerd. Toch is voor een aantal van hen de strijd dan nog niet gestreden. Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen, wat uitmondt in de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. De Koninklijke Landmacht wordt echter niet opnieuw gemobiliseerd; er wordt een beroep gedaan op oorlogsvrijwilligers.

Marinus behoort tot de eerste lichting vrijwilligers die uiteindelijk in het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN, ook bekend als het Regiment Van Heutsz) zullen dienen, onder Amerikaans opperbevel. Op 21 oktober 1950 wordt hij tijdelijk bevorderd tot luitenantkolonel en aangesteld als commandant van het Regiment Van Heutsz. Vijf dagen later vertrekt hij met de Zuiderkruis naar Korea, waar hij eind november aankomt in de havenstad Busan. Omdat de nood hoog is, worden de troepen na aankomst direct doorgezonden naar het front.

De Nederlandse soldaten nemen deel aan Operation Roundup die vanaf 5 februari 1951 wordt gelanceerd om Noord-Koreaanse en Chinese troepen terug te dringen. Nadat zij echter op 11 februari de tegenaanval inzetten, breekt chaos uit onder de Zuid-Koreanen. De westerse troepen onder Amerikaanse aanvoering proberen zich vechtend terug te trekken richting Hoengseong, waarbij de Nederlanders worden opgedragen de terugtocht te dekken. De volgende dag, 12 februari, slagen Chinese troepen erin via een gat in de verdediging de commandopost van de Nederlanders in Hoengseong aan te vallen. In het felle gevecht dat dan losbarst, komen vijftien Nederlandse militairen om het leven. Een van hen is hun commandant, overste Marinus den Ouden. Hij is 42 jaar geworden.

Voor zijn verdienste wordt Marinus postuum benoemd tot Ridder 4e klasse in de Militaire Willems Orde. Van Amerikaanse zijde wordt hij postuum geëerd met de Silver Star. Marinus rust op de begraafplaats van de Verenigde Naties in Busan.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Toos ven Rijsbergen zei op 10 mei 2023

Ik kan me nog de verslagenheid herinneren toen het bericht bij ons binnen kwam dat Marijn was gesneuveld. Marijn is een neef van mijn moeder en een petekind van mijn opa. Opa en zijn moeder waren broer en zus.
Wij zijn trots dat het uniform van Marijn nog steeds op de KMA ten toon wordt gesteld.
Ik heb zelf bij de KM gediend (Marva) en ben op het MVKValkenburg nog iemand tegen gekomen die destijds onder Marijn heeft gediend.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 mei 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Toos. Het verlies van Marijn moet op jullie familie vast een grote impact hebben gehad. Wat mooi dat de herinneringen aan hem levend blijven en dat zijn uniform nog steeds ten toon wordt gesteld. Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

Cor Vervoort zei op 31 oktober 2023

We hebben de graven bezocht van deze militair en zijn mede-soldaten, die voor de vrijheid van velen in Zuid-Oost Azië hun leven gegeven hebben. We mogen ze nooit vergeten!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 1 november 2023

Wat mooi Cor, dat jullie dat gedaan hebben. Zij mogen inderdaad nooit vergeten worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.