Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

mr. Jacob Hamming, Hellevoetsluis (ZH) 1903

Concentratiekamp Neuengamme☨ Kdo. Aurich-Engerhafe, 23 november 1944
Roepnaam:Jacob
Voornamen:Jacob Lodewijk
Achternaam:Hamming
Geboren:1903-05-27
Geboorteplaats:Hellevoetsluis (ZH)
Woonplaats:Eindhoven
Overleden:1944-11-23
Overlijdensplaats:Kdo. Aurich-Engerhafe, Nedersaksen, Duitsland
Begraaf-/gedenkplaats:Loenen - Nationaal Ereveld
Graflocatie:C 149
Familie:Echtgenote/verloofde: Françoise Hamming
Kinderen: 4 kinderen
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Advocaat
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Dysenterie

Biografie

Jacob wordt geboren op 27 mei 1903 in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Nadat hij in ’s-Gravenhage het gymnasium heeft afgerond, studeert hij rechtswetenschappen in Leiden. Tot 1929 werkt hij als advocaat in Rotterdam; daarna gaat hij als consultant werken voor de directie van Philips in Eindhoven. Met zijn vrouw Françoise sticht hij een gezin van vier kinderen.
Vanwege de toenemende oorlogsdreiging meldt Jacob zich als reserveofficier bij de Koninklijke Landmacht, maar wordt uiteindelijk niet ingezet. Philips heeft kort daarvoor zijn hoofdkantoor en het grootste deel van zijn kapitaal naar Londen verplaatst; wat overblijft van de firma, wordt door de Duitsers als vijandelijk vermogen onder curatele geplaatst. Het personeel wordt gedwongen diensten te leveren voor de Wehrmacht, wat leidt tot de eerste vormen van verzet. Jacob behoort tot de eersten die zich bij de Ordedienst (OD) aansluiten en wordt commandant van OD-regio 18, Eindhoven en omgeving.
Jacob voert een vorm van bedrijfsspionage voor Londen en werkt samen met andere verzetsgroepen. Als op 28 mei 1942 één van de verzetsgroepen waarmee hij contact heeft wordt opgerold, moet Jacob met zijn familie onderduiken. In de nacht ontvluchten ze hun huis en houden zich schuil in een vakantiehuisje dat het verzet voor hen heeft geregeld. Vandaaruit zet Jacob zijn verzetswerk voort. Ook zijn vrouw gaat zich vanaf dat moment inzetten voor hulp aan onderduikers.
Jacobs naam wordt voor het eerst bekend bij de Duitsers als gevolg van de Duitse contraspionageoperatie Nordpol, beter bekend als het ‘Englandspiel’ waarbij de Duitsers een gevangengenomen radioman opdracht geven te blijven seinen met de Engelsen die vervolgens geheimagenten in bezet Nederland blijven droppen, met als gevolg dat zij beneden bij aankomst worden opgewacht. Jacob valt door de mand als hij in de trein tussen Leiden en Amsterdam wordt aangehouden en zijn persoonsbewijs moet laten zien. Terwijl hij in zijn tas zoekt naar het vervalste papier dat hij de Duitsers wil voorhouden, valt zijn echte bewijs per ongeluk op de vloer. Jacob wordt ter plekke gearresteerd en vastgezet, eerst in Amsterdam, vervolgens in de gevangenis in Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’. Na enige maanden volgt transport naar kamp Vught, waar hij tot de ontruiming op 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) blijft. Na de evacuatie wordt hij achtereenvolgens naar Sachsenhausen en naar Neuengamme gedeporteerd. Eind oktober 1944 wordt hij met een aantal andere gevangenen uitgeselecteerd voor dwangarbeid bij de aanleg van de Friesenwall, een verdedigingslinie in Oost-Friesland rond de stad Aurich. Jacob wordt er ondergebracht in het buitenkamp Aurich-Engerhafe, van waaruit hij antitankgrachten graaft in de omgeving. Ook in dit kamp zijn de leef- en werkomstandigheden onmenselijk slecht. De gevangenen maken lange dagen van extreem zwaar werk, terwijl ze bloot staan aan mishandeling en verwaarlozing. Als gevolg van slechte hygiëne, ondervoeding en de onthouding van medicijnen worden de meeste, dan al ernstig verzwakte gevangenen ziek. Jacob bezwijkt op 23 november 1944 aan ‘bloedige dysenterie’, veroorzaakt door de geleden ontberingen. Hij is 41 jaar geworden.

Bronnen en verwijzingen:

 • Digitaal Monument Neuengamme
 • Erelijst van gevallenen 1940-1945
 • I. Müller-Hellmann, Verschwunden in Deutschland. Lebensgeschichten von KZ-Opfern auf Spurensuche durch Europa (Hamburg, 2014)
 • Oorlogsgravenstichting
 • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
 • Stichting Herinner u de Namen
Vertel ons meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 juli 2018

Het verhaal van mr. Jacob Hamming is opgetekend in het boek "Verschwunden in Deutschland. Lebensgeschichten von KZ-Opfern auf Spurensuche durch Europa" (Hamburg, 2014) van Imke Müller-Hellmann.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten