Peter van Veen

1908 - 1942

Peter wordt geboren op 19 oktober 1908 in Naarden. Met zijn vrouw Dirkje Peet woont hij in Bergen op Zoom en is tot de Duitse bezettingsjaren beroepsofficier van het KNIL. Hij geldt tijdens de Duitse bezetting als een van de grondleggers van de Ordedienst (OD). In het voorjaar van 1941 wordt hij gearresteerd en tot april 1942 gevangengehouden in de gevangenis van Scheveningen, het zogenaamde ‘Oranjehotel’.

Samen met 85 leden van de OD, de Mekel-groep uit Delft, de Schoemaker-groep en 13 beroepsmilitairen wordt hij veroordeeld in het Proces der 72, dat van eind maart tot 3 april 1942 in hotel De Witte op de Amersfoortse Berg wordt gevoerd door de Sicherheitsdienst (SD). Het proces wordt getypeerd door scheldtirades van de rechters, zeer geringe juridische steun voor de aangeklaagden en eindigt met de doodstraf voor 72 van de veroordeelden. Ook Peter krijgt na afloop de zwaarste straf opgelegd.

Voor de duur van het proces heeft Peter vermoedelijk in kamp Amersfoort gezeten. Na afloop wordt hij met de 72 overgebracht naar de Wehrmacht-gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Daar worden 9 vonnissen omgezet in levenslange tuchtstraf; van de overige 63, onder wie dat van Peter, wordt de doodstraf bekrachtigd. Per trein wordt hij daarna met de veroordeelden naar concentratiekamp Sachsenhausen in Oranienburg vervoerd, waar hij op 3 mei 1942 wordt geëxecuteerd. Peter is 33 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

diete oudesluijs zei op 13 juni 2018

De executies op 3 mei vonden plaats na een proces in Amersfoort en veroordeling van leden van de OD (Ordedienst) in Kamp Amersfoort, ze werden via Wehrmachtsgefängnis Utrecht naar Sachsenhausen gebracht, waar ze vervolgens zijn doodgeschoten in de schietkuil. Daar wordt elk jaar de 4 mei herdenking (NL Ambassade) voor NL in Berlijn/Duitsland gehouden. Op de plek waar ze zijn gefusilleerd is een plaquette aangebracht. Over deze mannen o.a. hoofdstuk Sachsenhausen in Plekken van verzet en pijn II, kampen, gevangenissen en andere plekken in het Reich, 2013/2016 (uitgeverij Aspekt).

Pety van der zee zei op 27 januari 2023

Peter van veen was mijn oom naar wie ik vernoemd ben.Zijn zud geesje van veen was mijn moeder
Zijn vader karel van veen mijn opa.Ik ben geboren in1943 heb hem dus niet gekend heb wel zijn afscjeidsbrief

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 27 januari 2023

Wat mooi Pety, dat jij vernoemd naar je oom ook zijn afscheidsbrief in je bezit hebt. Dat moet een waardevol aandenken zijn aan de oom die je nooit gekend hebt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.