Theodorus Wilbers

1923 - 1944

Theodorus wordt geboren op 16 december 1923 in Eindhoven, waar hij ook werkt als elektrotechnicus en bankwerker. Hij wordt herinnerd als verzetspleger, maar over de precieze aard van zijn illegale of anti-Duitse activiteiten is bekend. Hij wordt in ieder geval naar Duitsland gedeporteerd, waar hij terechtkomt in het Arbeitserziehungslager (AEL, heropvoedingskamp) Grossbeeren ten zuiden van Berlijn. De omstandigheden in deze strafkampen voor ‘asociale’ en ‘ongehoorzame’ gevangenen verschillen niet veel van die in de grote concentratiekampen. Ook hier worden de gevangenen mentaal en fysiek afgebeuld ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie en lijden schromelijk tekort aan adequate voeding, onderdak en zorg.

Voor Theodorus worden de geleden ontberingen en mishandelingen uiteindelijk te veel. Hij overlijdt op 6 maart 1944 in Grossbeeren op 20-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.