Bram van der Slikke (bron: B. van Aller)

Bram van der Slikke

1923 - 1944

Bram wordt geboren op 21 mei 1923 in het Friese Kollumerland, als eerste zoon van Gabriël van der Slikke en Wilhelmina Pauptit. Hij groeit op in een gereformeerd gezin. Ten tijde van de Duitse bezetting is hij woonachtig in Roosendaal, maar van Bram is ook bekend dat hij in Utrecht studeert en daar bij een studentenvereniging is aangesloten. Begin 1944 is hij aangesloten bij een studentenvereniging in Amsterdam, wat doet vermoeden dat hij tijdens de bezettingsjaren van studie of studieplaats is veranderd.

Net als duizenden andere Nederlandse jongeren besluit ook Bram onder te duiken, zeer waarschijnlijk om aan de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, te ontkomen. Zijn broer Jan en zus Hanna sluiten zich aan bij verzetsgroep Rolls Royce die in Roosendaal actief is. In hoeverre ook Bram hierin wellicht een rol heeft gespeeld, is niet bekend.

Op 7 februari 1944 overlijdt Bram in Gorinchem als gevolg van complicaties tijdens operatie vanwege een blindedarmontsteking. Bram is 20 jaar geworden en wordt in Roosendaal herinnerd als oorlogsslachtoffer.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Fred van den Kieboom zei op 16 september 2019

Hallo,

Deze 'gesneuvelde' is op de operatietafel overleden als gevolg van een blindedarmontsteking. Het kan zijn dat hij op dat moment wel in gevangenschap verkeerde, dat weet ik (nog) niet. Zie zijn overlijdensadvertentie in De Standaard van 11 feb 1944. Het gegeven van de blindedarmontsteking komt van familie van hem.

MvG
Fred vd Kieboom
Gemeentearchief Tholen

Johan Krijger zei op 20 april 2021

Op de Algemene begraafplaats van Poortvliet (eiland Tholen) liggen de ouders van Bram van der Slikke begraven Gabriel Johannes van der Slikke 1888-1967 en Wilhelmina Pauptit 1893-1958. Onder deze namen staat teven vermeld hun zoon Abraham 1923-1944. Of Bram met zekerheid ook daar begraven is is mij niet bekend, maar is mogelijk dat hij herbegraven is bij zijn ouders
Zijn broer Johannes 1924-zat ook in het verzet en is in 1945 omgebracht.

( Gegeven zijn uit onze familie stamboom: Hun vader was een zuster
van mijn grootmoeder) ( een foto van de grafsteen is in mijn bezit)

Johan Krijger zei op 20 april 2021

aanvulling: In Open Archieven staat zijn overlijden vermeld op 7 februari 1944 in Roosendaal. Wel staat vermeld: extract overlijden der gemeente Gorinchem. Mogelijk vanuit gevangenschap ontslagen om thuis in Roosendaal ( de woonplaats van zijn ouders) te sterven? Zijn vader was onderwijzer op landbouwschool te Roosendaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.