Help mee en geef iedere gesneuvelde een verhaal

Wim van Baast, Vught 1900

Gefusilleerden en verzetsstrijders☨ Spoordonk, 23 september 1944
Roepnaam:Wim
Voornamen:Wilhelmus
Tussenvoegsel:van
Achternaam:Baast
Geboren:1900-11-26
Geboorteplaats:Vught
Woonplaats:Oisterwijk
Overleden:1944-09-23
Overlijdensplaats:Spoordonk, Noord-Brabant
Begraaf-/gedenkplaats:Oisterwijk - R.K. begraafplaats St. Johannes
Graflocatie:5.B.6
Familie:Echtgenote/verloofde: ? (gehuwd)
Burgerberoep & nevenactiviteiten:Landbouwer
Burger:Verzet en gefusilleerden WO II
Oorzaak van overlijden:Dodelijke verwonding

Biografie

Wim wordt op 26 november 1900 geboren in Vught. Na zijn huwelijk start hij in 1930 een boerderij naast dat van zijn vader in Oisterwijk. Tijdens de oorlog laat hij onderduikers toe op de boerderij en ook biedt hij hulp aan gestrande geallieerde piloten.
Op 23 september 1944, de zevende dag van operatie Market Garden, wordt een Amerikaans Dakota-transporttoestel getroffen door Duits afweergeschut. Het toestel, met aan boord vijf Amerikanen, maakt een buiklanding langs de Oirschotsebaan op de Kleine Oisterwijkse Heide. Eén van de bemanningsleden is gewond geraakt door een granaatscherf. Verschillende boeren, onder wie Wim, komen op het toestel om te helpen, of uit nieuwsgierigheid. Plots verschijnt een groep Wehrmacht-soldaten die het vuur openen op het toestel en de verzamelde groep. Het gewonde bemanningslid wordt gedood en ook Wim wordt dan getroffen. Hij wordt nog op een houten kar naar Spoordonk gevoerd om behandeld te worden, maar bezwijkt daar diezelfde dag nog aan zijn verwonding. Wim is 43 jaar oud geworden en laat zijn vrouw met drie zonen en een dochter achter.
Vanwege zijn hulp aan geallieerde militairen ontvangt hij postuum een dankbetuiging van de Amerikaanse president Truman. In de Oisterwijkse wijk Pannenschuur is een straat naar Wim vernoemd.

Bronnen en verwijzingen:

  • A. van den Oord
  • Erelijst van Gevallen 1940-1945
  • Oorlogsgravenstichting
  • Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden
Vertel ons meer

Reacties

Hanny vd Boogaard zei op 11 januari 2018

Baast, Wilhelmus (Wim) van
Baast (Vught 3 maart 1873-Oisterwijk 14 november 1963) en Adriana Maria Schuurmans (Oisterwijk/Kerkhoven 31 juli 1869-8 december 1941). Het gezin van Marinus van Baast kwam op 15 september 1917 van Vught naar Udenhout en verhuisde op 31 januari 1922 naar Oisterwijk (D396, De Logt 3). Wim van Baast vertrok op 26 april 1922 naar Vught om daar als dienstknecht te gaan werken en keerde op 30 september 1925 terug op de boerderij van zijn ouders. Wim van Baast huwde op 12 mei 1930 te Berkel -Enschot met Antonetta van der Bruggen (Berkel-Enschot 23 februari 1900 - Tilburg 17 september 1973), met wie hij tenminste drie zonen en een dochter kreeg. Hij begon na zijn huwelijk een boerderij naast die van zijn vader (D395a, De Logt 5): hoeve De Logt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er onderduikers op zijn boerderij en bood hij hulp aan geallieerde piloten. Op 23 september 1944 werd tijdens de zevende dag van Market Garden een Amerikaans Dakota-transporttoestel dat gekoppeld was aan een Waco-zweefvliegtuig 7 km ten westen van Schijndel getroffen door Duits luchtafweer. Het zweefvliegtuig werd ontkoppeld, keerde om, verloor hoogte en maakte een buiklanding langs de Oirschotsebaan op de Kleine Oisterwijkse Heide. De gezagvoerder en drie van de vier bemanningsleden bleven ongedeerd, echter de vierde, telegrafist sergeant J. Cutts, had een flinke wond van een granaatscherf. Er kwamen enkele boeren op het toestel af, om te helpen maar deels ook uit nieuwsgierigheid. Plotseling verscheen een groepje soldaten van de Wehrmacht, de militairen schoten op het rond het vliegtuig verzamelde groepje, dit gebeurde nabij de boerderij van H. Schoonus. Hierbij werd Cutts opnieuw geraakt maar ook boer Van Baast. Cutts stierf ter plaatse en werd bij het vliegtuig begraven (een dennenhouten kruis met een Amerikaanse helm). Van Baast overleed nog diezelfde dag op Oirschots grondgebied, toen hij op een houten kar naar Spoordonk werd vervoerd. De vier geallieerden werden gevangen genomen en de overige burgers werden in de loop van de dag vrijgelaten. Cutts werd na enige tijd herbegraven op het St.-Petruskerkhof, in 1946 volgde een tweede herbegrafenis op de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten. Van Baast kreeg vanwege de oorlogssituatie een heilige mis in de schuur van boerderij 't Haantje (Rosepdreef 17), hij werd begraven op het kerkhof van de Joannesparochie en kreeg postuum een dankbetuiging van de Amerikaanse president Truman vanwege het verlenen van hulp aan geallieerde militairen. In de wijk Pannenschuur is een straat naar Wim van Baast genoemd.
Literatuur: Antoon de Graaf, ‘Oorlog boven Oisterwijk. Vliegtuigen die neerkwamen in de oorlogsjaren’, in Th. Cuijpers e.a. (red.), Zorgvolle tijden. Oorlogsjaren in Oisterwijk (Oisterwijk 1991) 67-81.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Bedankt voor de uitgebreide informatie, Hanny! We gaan de gegevens in ons bestand verwerken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

A Reactie toevoegen

Afbeeldingen opsturen

U ontvangt van ons een bericht zodra de afbeeldingen worden geplaatst.

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Afbeelding (verplicht veld)
Maximaal 5 bestanden.
5 MB limiet.
Toegestane types: gif jpg png bmp eps tif pict psd txt rtf html odf pdf doc docx ppt pptx xls xlsx xml avi mov mp3 ogg wav bz2 dmg gz jar rar sit svg tar zip.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.

sluiten