Hendrik Krijnen

1928 - 1947

Hendrik wordt geboren op 19 september 1928 in Oosterhout. Als vrijwilliger meldt hij zich tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Zeeuws-Vlaanderen, waar in december 1944 het 1-3 Regiment Infanterie wordt opgericht. Als soldaat wordt Hendrik met zijn eenheid vanuit Zeeland naar Coevorden verplaatst en later naar Mönchengladbach, waar hij Duitse krijgsgevangenen bewaakt.

Twee dagen na de capitulatie van Japan roepen Soekarno en Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de Indonesische onafhankelijkheid uit. Zodra de Britten en Nederlanders aanstalten maken het oude koloniale gezag te herstellen, breekt in de eerstvolgende maanden van de revolutie de chaotische Bersiap-periode aan waarin als vijand beschouwde buitenlanders – Nederlanders, Engelsen, Chinezen en Japanners – slachtoffer worden extreem geweld.

Als onderdeel van de Nederlandse troepenmacht wordt Hendrik in 1945 naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 8 november van dat jaar vertrekt hij eerst naar Aldershot in het Verenigd Koninkrijk, waar voor verdere uitrusting wordt gezorgd. Op de 25e begint de zeereis van ruim een maand naar de Oost, aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt.

Admiraal Lord Mountbatten, bevelhebber van het South East Asia Command (SEAC) heeft met ingang van 2 november echter tot grote woede van de Nederlandse militairen voor hen een landingsverbod op Java en Sumatra uitgevaardigd, om te verhinderen dat de situatie daar escaleert in grootschalige oorlog waar de gestationeerde Britse troepen in verzeild zouden raken. De Johan van Oldenbarnevelt moet daarvoor uitwijken naar Ipoh in Brits-Malakka, waar het landingsverbod wordt afgewacht.

Als dat maart 1946 wordt opgeheven, gaat Hendrik aan land in Batavia. Enkele weken later wordt zijn eenheid naar het gebied rond Bandoeng verplaatst, waar verschillende verspreide posten worden bezet. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 worden achtereenvolgens Cheribon, Tegal en Tjilatjap bezet. Hendrik wordt hierna gelegerd rond Banjoemas, Soekaredja en Kroja aan de Javaanse zuidkust, waar intensieve militaire acties worden gevoerd.

Eind oktober worden de troepen samen met huzaren en mariniers geconcentreerd in Tjilatjap voor een landing in de Mauritsbaai bij Kalipoetjang en Pangandarang. Tijdens deze landingsoperatie komt Hendrik op 2 november 1947 in Kalipoetjang om het leven. Hij is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Marco zei op 18 november 2018

“Henk liep als laatste man van de nachtelijke patrouille, en hield alles goed in het oog. van achter de patrouille klonk een schot, de patrouille ging in dekking, plat tegen het wegdek. En toen zijn sergeant het commando gaf opstaan en verdergaan, bleef Henk liggen. 1 schot was er gevallen en dat was 1 dode en dat was mijn vriend.”
uit het opgeschreven levensverhaal van gerard van wanrooy over zijn beste vriend hc krijnen sld.1-3-ri.kl.
Dit levensverhaal heb ik weer gevonden tussen in de boedel van mijn vader, maar dat is weer een ander verhaal.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 november 2018

Bedankt Marco, voor dit verhaal over het sneuvelen van Henk Krijnen. We nemen het mee voor in zijn biografie.
Heel zwaar moet dit zijn geweest voor degenen die dit hebben zien gebeuren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.