P.A.M. van Rooij (bron: Oorlogsgravenstichting)

Piet van Rooij

1925 - 1947

Piet wordt geboren op 16 augustus 1925 in Loon op Zand. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich in het voorjaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand in Batavia aan land gaat.

Piets bataljon wordt ondanks de korte opleiding en lichte bewapening als een regulier gevechtsbataljon ingezet. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt hij op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact is met strijders van het republikeinse leger. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang. Daar loopt Piet patrouille door de omgeving om infiltraties te voorkomen.

Tijdens een van deze patrouilles kort na afloop van de Actie wordt Piet dodelijk getroffen door vijandelijk vuur. Hij overlijdt op 11 augustus 1947 in Soemedang, op 21-jarige leeftijd. Bij datzelfde vuurgevecht sneuvelt ook soldaat Marinus Scheepers uit Nispen. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Yvonne Welings zei op 22 mei 2019

Zijn persoonlijk archief wordt bewaard bij het Regionaal Archief Tilburg. Piet van Rooij werd geboren in Loon op Zand op 16 augustus 1925. Op 23 maart 1947 vertrok hij als dienstplichtig militair met zijn vrienden naar Oost-Indonesië, waar hij op 8 augustus van dat jaar om het leven kwam.
Het archief bestaat uit kopieën van zijn correspondentie met zijn familie in 1947 en verschillende zwart-wit foto’s, onder andere van zijn begrafenis in Soemedang (Java).

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 mei 2019

Dag Yvonne, nog bedankt voor je reactie en voor de tip over het Regionaal Archief Tilburg. Goed om te weten dat zijn correspondentie nog wordt bewaard (helaas is dat bij lang niet alle gesneuvelden het geval). We gaan ermee aan de slag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.