J.C. van Erp 1 (bron: fam. Van Erp)

Jan van Erp

1926 - 1949

Jan wordt geboren op 25 februari 1926 in Waspik als vijfde van de twaalf kinderen van Jacobus van Erp en Huiberdina van Broekhoven. Op 21-jarige leeftijd komt hij als dienstplichtige op bij de stoottroepen bij Nijmegen. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 14 mei 1947, na een opleiding van tweeënhalve maand, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Een kleine maand later gaat Jan in de haven van Belawan in Noord-Sumatra aan land en wordt gelegerd aan de oostelijke rand van Medan.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 trekt Jans bataljon westwaarts de binnenlanden in voor het bieden van rugdekking van de Nederlandse brigade. Het bataljon weet in de nacht van 23 op 24 juli met succes een nachtelijke aanval van het revolutionaire leger op Medan af te slaan. Op de 30e volgt overplaatsing naar Loeboekpakam om de weg tussen Medan en Tebing Tinggi te beveiligen.

In januari 1948, na de ondertekening van het Renville-akkoord, wordt het bataljon ingezet voor het begeleiden van revolutionaire soldaten naar republikeins gebied. In april volgt overplaatsing naar Padang aan de westkust, waar Jan een rustigere tijd tegemoet gaat. Ten noorden van de stad moeten echter nog steeds infiltranten bevochten worden.

Tijdens en na de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Jan met zijn bataljon ingezet voor zware patrouilles en zuiveringen door de binnenlanden van Sumatra. Na afloop keert hij met het bataljon terug naar het noorden en wordt gelegerd rondom Fort de Kock, waar opnieuw felle tegenstand wordt ondervonden door guerrilla’s van het revolutionaire leger.

Na twee jaar dienst heeft Jan in april 1949 zijn terugkeer naar Nederland in het vooruitzicht, als op 12 april in Padang een noodlottig ongeluk plaatsvindt. Hij zit in een auto met een kameraad die naast hem met zijn geweer rommelt. Als de auto plotseling moet remmen, gaat het geweer af en wordt Jan in zijn lever geraakt. Hij wordt met spoed naar het hospitaal in Padang gebracht waar hij nog wordt geopereerd. De geboden hulp mag echter niet meer baten; Jan heeft inmiddels te veel bloed verloren en overlijdt diezelfde dag nog, 23 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi en wordt thuis in Waspik met een gedenksteen in herinnering gehouden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Theo van Drunen zei op 28 mei 2021

Mijn moeder, nu 91 jaar oud, had indertijd verkering met Jan van Erp. Het moet toch aardig schokkend geweest zijn, dat Jan naar de Oost moest en zeker dat hij 2 jaar later niet terugkwam. Mijn moeder heeft het vaak verteld. Wat mooi dat er een gedenkplek hier op internet is voor Jan.

Mijn moeder heeft een paar jaar later opnieuw verkering gekregen met opnieuw ene Jan en kreeg 5 kinderen: 4 jongens en een meisje. Het meisje is binnen 3 maanden overleden. Ik ben de oudste van het stel. Mijn vader is overleden op 56-jarige leeftijd en de broer na mij op 57-jarige leeftijd.

Mijn moeder woont nog zelfstandig in Oosterhout.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 1 juni 2021

Beste Theo, hartelijk dank voor je reactie! Wat heeft je moeder een bewogen leven gehad. Heel verdrietig dat haar vriend op zo'n manier aan zijn einde is gekomen; dat moest voor haar inderdaad vast heel schokkend zijn geweest. Fijn dat ze er wel veel over heeft kunnen vertellen. Schreef Jan haar misschien ook brieven vanuit Nederlands-Indië?

En ook mooi om te lezen dat ze ondanks het verdriet opnieuw een Jan is tegengekomen en samen met hem een gezin heeft gevormd. Ook het overlijden van je zusje heeft vast een enorme impact op haar (en op jullie) gehad. Nogmaals dank voor het delen van jullie persoonlijke verhaal. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.