P.J.H. van Luijk (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan van Luijk

1924 - 1948

Petrus (roepnaam Jan) wordt geboren op 26 november 1924 in Tilburg, waar hij voor zijn diensttijd het Sint-Odulphuslyceum bezoekt en tussendoor werkt als band- en vetermaker. Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich in maart 1947 voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht en wordt ingedeeld bij het 4-6 Regiment Infanterie, waar

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië uitgezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 20 juni 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand debarkeert in Batavia, nadat tussentijds de eindbestemming is gewijzigd (in eerste instantie zou de Sloterdijk aanmeren in Makassar op Celebes).

Na aankomst wordt Jan met zijn eenheid in een tentenkamp ondergebracht en ingezet voor wacht- en patrouillediensten. Enkele dagen later volgt verscheping naar Semarang aan de noordkust van Midden-Java. Vandaaruit voert Jan in de komende maanden vele patrouilles en zuiveringsacties uit in de omgeving, met name in de landen tussen Pekalongan en Tegal aan de kust, en de noordelijke flanken van de Slamet-vulkaan.

Op 21 juni 1948 komt Jan tijdens patrouille in Soenarsik om het leven als gevolg van een ongeval. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

HSchop zei op 21 januari 2020

Mijn vader Leen Schop ( 30-04-1927 / 09-05-2014 ) sprak zelden over zijn verplichte diensttijd in Indie; heenreis met de "Sloterdijk'' op 20-06-1947 en terugkomst met de "Pasteur'' op 24-02-1950. Maar zijn verhaal over de dood van luitenant van Luijk, net als m'n vader ingedeeld bij het onderdeel 4-6Ri Ost-cie ( de ''Bokkenrijders" ), zal me altijd bijblijven. Toen ik op jonge leeftijd vragen begon te stellen aan m'n vader over zijn diensttijd in Indie kreeg ik oa te horen over het tragisch ongeluk wat luitenant van Luijk ten deel was gevallen tijdens het schoonmaken van z'n eigen wapen. De aanleiding om recent eens op onderzoek uit te gaan naar de tragische dood van van Luijk was een foto van m'n vader die enkele dagen geleden onverwachts opdook en die zo goed als zeker gemaakt is in de eerst helft van 1947. Mijn vader met haar op z'n hoofd was het eerste wat me opviel, hij kwam namelijk kaal terug uit Indie in 1950, dit als gevolg van het afknellen van z'n haar door het dragen van een helm in de enorme hitte. Allerlei herinneringen kwamen bij mij naar boven en naar aanleiding hiervan ben ik dus op ''onderzoek'' uitgegaan en zie ik uiteindelijk in januari 2020 een foto van Jan van Luijk ! Een foto van de persoon achter het verhaal wat me altijd is bijgebleven en wat dus kennelijk heel veel indruk op me heeft gemaakt, en nog.....

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 22 januari 2020

Bedankt voor uw mooie reactie H. Schop. Hetgeen gebeurd is met Jan van Luijk zal dus ook een verschrikkelijke indruk op uw vader gemaakt hebben. Omdat dat het verhaal is wat hij wel doorvertelde. En dat het dus ook een hele grote indruk op u gemaakt heeft, is alleen maar te begrijpen. Nogmaals heel veel dank voor het sturen van uw reactie. Fijn om te lezen dat Jan van Luijk ook in uw gedachten blijft voortleven.  

Klaartje Van B… zei op 30 juli 2021

Na het overlijden van mijn moeder (Jacqueline van Abeelen) heb ik diverse bidprentjes gevonden.
Er zaten ook 2 prentjes bij van Jan van Luyk. Ik denk gegeven aan 2 van haar broers aangezien er met getypte letters o.a "G.v.A" staat.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 2 augustus 2021

Beste Klaartje, als het mogelijk is dit bidprentje te scannen, dan zouden we het graag bij zijn levensverhaal willen plaatsen (info@bhic.nl).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.