Kruis van M. van de Linde (bron: G. van Zundert)

Marinus van de Linde

1916 - 1949

Marinus wordt geboren op 11 oktober 1916 in Bandoeng als zoon van Quinten en Petronella Kolk en woont in ’s-Hertogenbosch. Hij dient in het Nederlandse leger en heeft ten tijde van de Duitse inval in mei 1940 de rang van sergeant behaald, bij het 17e Regiment Infanterie.

Ook Marinus wordt als oud-officier in 1943 in krijgsgevangenschap genomen, een algemene represaillemaatregel van de Duitse autoriteiten vanwege het toenemende verzet tegen de bezetting in Nederland. Marinus wordt afgevoerd naar Stalag IV-b Mühlberg, een van de grootste krijgsgevangenenkampen in Duitsland, een kleine vijftig kilometer ten noorden van Dresden gelegen. Vandaaruit wordt hij vermoedelijk ingezet voor dwangarbeid in een werkkamp van Stalag IV-f Hartmannsdorf, bij Chemnitz.

Na de oorlog keert Marinus terug naar Nederland en stapt op enig moment over naar de Koninklijke Marine, waar hij als luitenant-ter-zee van speciale diensten dient bij de reservisten. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband ingezet in Nederlands-Indië, aan boord van de Hr. Ms. Triton.

Op 28 februari 1949 wordt Marinus ingezet bij een actie om de wrakken van door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog bij de ingang van de haven van Pandang getorpedeerde schepen te ruimen. Enkele mensen van de lokale bevolking worden hierbij ingeschakeld, maar zij weigeren dienst. Daarop gaat Marinus zelf, maar nadat hij in het water is, blijken de slangen van zijn duikmasker te zijn doorgesneden. Marinus weet zichzelf niet meer op tijd in veiligheid te brengen terwijl zijn masker volloopt met water. Uiteindelijk wordt hij buiten bewustzijn uit het water gehaald en het militair hospitaal van Padang binnengebracht. Dan blijkt hij door verdrinking inmiddels al om het leven te zijn gekomen. Marinus is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi. Het is nooit duidelijk geworden wie zijn masker had gesaboteerd en waarom.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

M.P. Lindeman zei op 8 februari 2019

Hij was mijn volle neef, zoon van de broer van mijn moeder , gesnueverd in de politionele aktie in Indie , ik bel U want ik weet nog veel meer !

www.krijgsgeva… zei op 22 oktober 2021

Hij werd als sergeant bij 17 R.I. op 19-7-1943 in Amersfoort krijgsgevangen gemaakt en afgevoerd naar Stalag IV-b Mühlberg. Daar ontving hij kgf nummer 97743. Hij is waarschijnlijk gedwongen tewerkgesteld geweest in een Arbeitskommando van Stalag IV-f Hartmannsdorf (NA, coll. 2.13.98 inv. 20 Melding 4167). Daar is de naam van zijn moeder opgegeven als "Kolk".

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 22 oktober 2021

Hartelijk dank voor de aanvullende informatie. Ik ga je opmerkingen doorgeven aan één van mijn collega's. We gaan er binnenkort naar kijken!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 25 oktober 2021

Ook van mijn kant dank voor deze waardevolle toevoegingen. Het was ons nog niet bekend dat Marinus een voorgeschiedenis had als legerofficier die in Duitse krijgsgevangenschap heeft verkeerd. Ik heb de informatie in zijn verhaal verwerkt. Marinus hebben we zo nog beter in beeld gekregen.

Ben Damen zei op 26 februari 2024

Graag kom ik in contact met de heer M.P. Lindeman, als zijn contactgegevens nog bekend zijn. Wie kan mij hieraan helpen?

Alvast bedankt.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 26 februari 2024

Beste Ben,

ik heb net een mailtje aan dhr. Lindeman gestuurd, met de vraag of ik zijn e-mailadres een jou zou mogen doorsturen. Ik hou je uiteraard op de hoogte van zijn reactie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.