M. Donkervoort (bron: Oorlogsgravenstichting)

Michael Donkervoort

1977 - 2006

Michael wordt geboren op 6 april 1977 in Barneveld en woont in Veghel. Hij is straaljagerpiloot bij de Koninklijke Luchtmacht en wordt in het kader van de International Security Assistance Force (ISAF) ingezet in Afghanistan.

Op 31 augustus 2006 bestuurt Michael als kapitein-vlieger een F-16 van Kaboel naar de onrustige provincie Helmand, om luchtsteun te verlenen aan de daar geplaatste Britse troepen. Als het toestel op een hoogte van tien kilometer over de provincie Ghazni vliegt, gaat het mis. Michael geeft een noodsignaal af, waarna het jachtvliegtuig een rolbeweging maakt en recht naar beneden stort. Op de waarschuwingen van zijn collega in een tweede toestel wordt niet meer gereageerd en ook de schietstoel wordt niet gebruikt.

Michael, 29 jaar oud, komt om in de crash. Wat er precies is gebeurd, is nooit duidelijk geworden. In de nacht van 3 op 4 september is zijn lichaam vanuit Afghanistan overgebracht naar Nederland, waar hij rust op de gemeentelijke begraafplaats De Plantage in Barneveld. In de zomer van 2020 is in woonplaats Veghel een viaduct naar hem vernoemd.

 

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Ad an Riet zei op 11 februari 2022

Ik rijd wekelijks 2 keer de route op de A50 van Uden naar Eindhoven, en zie iedere keer de naam Michael Donkervoort op het viaduct bij Uden. Het maakte me nieuwsgierig waarom zijn naam daar staat. Heb het inmiddels opgezocht en vind het terecht dat zijn naam daar prijkt!
Jammer dat het zo moest aflopen!

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 14 februari 2022

Wat mooi Ad en Riet, dat je dit hebt opgezocht en het ook zo terecht vindt. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Dankjewel.

Raymond Rijnders zei op 11 mei 2022

Wat een mooi gebaar om deze jonge F16 piloot, die op tragische wijze tijdens zijn missie in een ver land is verongelukt te eten. Wij mogen dan ook nooit vergeten wat vrijheid voor ons betekend. Oorlog is niet meer van deze tijd zou je kunnen zeggen. Wat hebben wij van het verleden geleerd. Op 4 mei zeggen wij allen “dit nooit meer”. Maar de waarheid is helaas anders. Wij moeten ons blijven inzetten voor vrede en veiligheid. Michael Donkervoort zette zich ook in voor vrede en veiligheid en heeft dit helaas met zijn leven moeten bekopen. Dank voor je inzet en rust zacht.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 mei 2022

En jij bedankt Raymond, voor deze mooie woorden. Waar naast verdriet toch ook hoop uit spreekt. Tenminste, daar moeten we in blijven geloven!

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.