Sjef wordt geboren op 23 maart 1920 in Tilburg. Kort na het einde van de oorlog in Europa wordt hij, vermoedelijk als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten, ingedeeld bij het 7 (III) Bataljon Stoottroepen, dat in de zomer van 1945 in Vught wordt opgericht.
Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als niet lang daarna de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude, koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan waarin met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging.
Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Sjef naar Nederlands-Indië gezonden om de rust en het Nederlandse gezag in de archipel te herstellen. Met de Alcantara vertrekt hij, na verdere uitrusting te hebben ontvangen in het Engelse Wokingham, op 12 oktober 1945 naar Nederlands-Indië.
Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar Malakka aan de Maleise kust. De Nederlanders arriveren zodoende op 11 november 1945 op het vasteland in kamp Dusun Tua. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het eiland Bangka voor de kust van Sumatra valt buiten de Britse blokkade, zodat Martinus’ eenheid daar op 10 februari 1946 kan debarkeren.
Enkele dagen later, op 14 februari, sneuvelt Sjef in Pangkalpinang nadat een schot in de borst hem fataal heeft getroffen. Sjef is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.
Reacties
Dit was de oudste broer van mijn vader,
Ik heb nog handgeschreven brieven van hem vanuit Indonesië verzonden naar zijn familie, als iemand hier interesse in heeft neem gerust contact op.
Wat bijzonder en interessant dat je deze brieven nog hebt, Christinus! Hartelijk dank voor je reactie. Mocht hier iemand interesse in hebben, dan horen wij het graag en kunnen wij achter de schermen e-mailadressen met elkaar uitwisselen. Heeft je vader weleens wat verteld over zijn broer? Mocht je aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.
Beste Christinus, bevatten die brieven informatie over zijn leven in Indonesië? Dan zou het best de moeite kunnen zijn om ons foto's of scans ervan te sturen. We kunnen zijn verhaal op deze webpagina dan mogelijk nog aanvullen. Je kunt scans en/of foto's insturen via het webformulier of via info@brabantsegesneuvelden.nl.
Beste Christinus,
Sjef was ook de oudste broer van mijn vader Bert. Samen zaten zij voor zijn vertrek naar Indonesië in de mijnen in Limburg. Jij moet dus ook familie van mij zijn? Ik zou graag contact met je willen hebben, vooral ook vanwege de brieven van oom Sjef.
Groet, Harry van den Dries
Hoi Harry
Dat klopt,ik ben je volle neef, de zoon van Jan van den Dries
Je mag me gerust bellen of mailen voor die brieven.
Groet Tiny
Hoi Tiny,
Natuurlijk weet ik nu wie jij bent. Het is wel heel lang geleden allemaal maar als ik het goed heb was jouw moeder tante Annie, die helaas erg jong is overleden. Oom Jan is nog aanwezig geweest bij ons trouwen in Nijmegen. Zaterdag ben ik met mijn vrouw Joany naar de Indië herdenking geweest in Roermond. Op het monument stond tussen de vele namen van gesneuvelden ook die van oom Sjef. Begrijp dat ik jou mag contacten, dat wil ik graag. Mag ik jouw contactgegevens? [mailadres verwijderd door Forumbeheer BHIC]. Alvast dank. Groet, Harry
Wat mooi dat jullie elkaar via deze website weer hebben gevonden, Tiny en Harry. We hebben je mailadres hierboven verwijderd, Harry om verkeerd gebruik ervan (denk aan spam) te voorkomen. Wij kunnen achter de schermen wél jullie contactgegevens met elkaar uitwisselen. We horen het graag als we hierin iets voor jullie kunnen betekenen.
Reactie toevoegen