C. van der Weegen (detail) (bron: R.W. Catsburg, Steenbergen)

Cornelis van der Weegen

1927 - 1946

Cornelis wordt geboren op 22 januari 1927 in Steenbergen als oudste van de zeven kinderen van Cornelis senior en Dymphna de Ron. Als vrijwilliger meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de 4-1 Compagnie van de Aan- en Afvoertroepen, belast met de logistieke ondersteuning en uitvoering van het leger in het veld.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Cornelis voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind september 1946 reist hij met de Boissevain af naar de Oost, waar hij een kleine maand later bij Batavia aan land gaat.

De Nederlandse militairen staan in Indië niet alleen bloot aan het vuur van de revolutionairen of aan tropische ziekten, maar lopen ook groot risico betrokken te raken bij ernstige ongelukken met munitie en materieel, of in het verkeer.

Op een novemberavond in 1946 is Cornelis met zeven kameraden met de auto onderweg naar de bioscoop in Batavia. Het regent die avond zeer hard en een tegemoetkomende wagen raakt in een slip, tolt rond en botst tegen hun auto. Er vallen vijf gewonden, onder wie Cornelis. Hij heeft allebei zijn benen gebroken, maar is nog bij bewustzijn en wordt naar het hospitaal gebracht. Zaterdagmiddag voelt hij zich nog naar begrippen goed en vraagt korporaal Bamberg om naar zijn verloofde thuis in Nederland te schrijven; ze zouden binnenkort ‘met de handschoen’ trouwen.

Plotseling verslechtert zijn toestand snel. Er blijkt koudvuur te zijn opgetreden in zijn verwondingen. De geboden hulp mag dan niet meer baten. Hij verliest zijn bewustzijn en overlijdt enkele uren later op 17 november 1946 in het hospitaal in Batavia. Cornelis is dan nog geen maand in Indië. Hij is 19 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

kees van der weegen zei op 29 oktober 2018

dit is mijn oom en ik heb een brief die korporaal Bamberg , Rob heeft geschreven aan de verloofde die zwanger was van mijn oom volgens hem waren ze onder weg naar de bios het had verschrikkelijk geregend ze waren met 8 maten toen er een auto afremde en slipte en de wagen in het rond tolde en kwam tegen hun voertuig 5 inzittende waren gewond mijn oom had beide benen gebroken zaterdag middag was hij nog goed en vroeg hij aan korp Rob om zijn verloofde te schrijven ze waren bezig om met de handschoen te trouwen maar zondags ging het slecht met hem hij was 4 uur buiten bewustzijn en overleed om 1.50 uur

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 oktober 2018

Bedankt voor het verhaal, Kees. Heel heftig wat er met uw oom is gebeurd. We gaan dit een plaats geven in zijn biografie voor in de eregalerij.

Kees van der Weegen zei op 30 oktober 2018

Nog even iets aan mijn verhaal toe voegen volgens mijn oma ( de moeder van mijn oom) is haar zoon overleden aan kouvuur

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 november 2018

Dag Kees, de opmerking over koudvuur is verwerkt; ook dit nemen we mee voor zijn verhaal.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.