Frans Hazelzet (bron: R. van der Werf)

Frans Hazelzet

1915 - 1949

Frans wordt geboren op 8 juli 1915 in Rotterdam als zoon van Johannes Hazelzet en Francina Peeters. Met zijn vrouw Joanna Soesbergen woont hij in Breda, waar hij werkzaam is als filiaalchef.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt Frans vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd naar Nederlands-Indië uitgezonden om daar de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Hij wordt ingedeeld bij het in oktober 1947 in Bergen op Zoom opgerichte 5-3 Regiment Infanterie dat begin december 1947 met de Sloterdijk naar de Oost vertrekt. Uiteindelijk bekleedt Frans de rang van majoor, wat hem een hoofdofficier van zijn eenheid maakt. Het bataljon wordt ingezet voor de ordehandhaving in het onrustige Zuid-Sumatra. Na aankomst in Palembang wordt het bataljon ingewerkt door KNIL-eenheden, met het doel hun posten in en rond Palembang uiteindelijk over te nemen.

Op 19 december 1948 begint de Tweede Politionele Actie. Frans’ bataljon rukt tien dagen later vanuit Kararingin uit door de binnenlanden naar de olievelden van Mangoendjaja. In de daarna volgende dagen worden langs de Moesi-rivier aansluitend zuiveringsacties gevoerd om de revolutionaire strijders uit het gebied te verdrijven. In het moeilijke en onherbergzame terrein wordt dan veelvuldig gebruikgemaakt van ‘staande patrouilles’: kleine groepjes die voor korte tijd en steeds wisselend op afgelegen plaatsen worden gelegerd. Na afloop van de Actie op 5 januari 1949 wordt Frans’ eenheid verdeeld en verspreid ingezet in Zuid-Sumatra en Lampung.

Net als de Eerste Politionele Actie van zomer 1947 is de Tweede Politionele Actie een tactisch succes, maar de overwinning blijkt een illusie. De Nederlandse troepen zijn vermoeid en moeten met minimale versterking een veel groter gebied zien te beveiligen. Dan blijkt ook dat de revolutionaire strijders de confrontatie tijdens de Actie uit de weg zijn gegaan en de strijd vanuit de binnenlanden met ongekende hevigheid kunnen hervatten.

Tegen de achtergrond van dit nieuw opgelaaide geweld sneuvelt Frans op 8 april 1949 in Tjepetan, in de omgeving van Keloeang.  Frans is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.