F.J. van Iersel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Frans van Iersel

1921 - 1947

Frans wordt geboren op 25 juni 1921 in ’s-Hertogenbosch. Als vrijwilliger meldt hij zich in december 1944 voor militaire dienst bij de Koninklijke Marine en wordt ingedeeld bij de Mariniersbrigade. Hij volgt vanaf januari 1945 training in Schotland en op de marinebasis Quantico in Virginia in de Verenigde Staten, waar hij in september 1945 wordt beëdigd als reserve tweede luitenant. In december vertrekt Frans aan boord van MS Bloemfontein naar Nederlands-Indië om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag, nadat daar het revolutionaire geweld is losgebarsten als gevolg van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Mariniers moeten uitwijken naar Malakka. Eind april 1946, na de opheffing van het verbod, komt Frans aan land in Soerabaja op Java. Hier wordt hij in het voorjaar van 1947 ingezet bij de zuivering van de Porong-delta en het achterland.

Op 21 juli 1947, als de Eerste Politionele Actie enkele dagen eerder is begonnen, neemt Frans deel aan een patrouille vanuit de Oost-Javaanse kustplaats Sitoebondo. Bij het passeren van een van de kampongs ondervinden de mariniers zeer hevige tegenstand van de revolutionairen. Bij dit vijandelijke treffen komt Frans als enige Nederlandse slachtoffer om het leven. Hij is 26 jaar geworden en ligt begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

j.m.a.bakermans zei op 15 maart 2018

Frans van Iersel woonde op Citadellaan 12 in 's-Hertogenbosch. Hij was ongehuwd en de enige jongen tussen zeker 5 zussen

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 maart 2018

Beste J.M.A. Bakermans, hartelijk dank voor de aanvullende informatie; we gaan het verwerken. Citadellaan 12 ligt trouwens recht tegen het terrein van het BHIC aan(!).

Sander leenders zei op 14 december 2019

Ik zit nu bij mijn moeder, Thea knoers, destijds goede vriendin van de van Iersels. Zij herinnert zich het grote verlies nog heel goed en hoe groot een drama dit was.

BHIC Hilde Jansma zei op 18 december 2019

Het moet ook heel erg zijn geweest voor dit gezin om hun zoon en broer op zo'n manier te verliezen. Ik kan me goed voorstellen dat het flinke indruk op je moeder heeft gemaakt.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 30 september 2021

Het blijft bijzonder om ingekleurde foto's uit die periode te zien. Bedankt voor het delen van deze mooie foto, Michiel!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.