G.P.H. Janssens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Janssens

1925 - 1947

Gerard wordt geboren op 8 januari 1925 in Tilburg. Als het zuiden van Nederland in de loop van september en oktober 1944 wordt bevrijd, meldt Gerard zich bij de stoottroepen, waar hij als sergeant actief deelneemt aan de bevrijding langs de Maas en Waal.

Na het einde van de oorlog blijft hij in militaire dienst en wordt ingedeeld bij het 1-4 Regiment Infanterie, een oorlogsvrijwilligersbataljon dat is samengesteld uit leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 30 november 1945 vertrekt hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar het bataljon verder wordt uitgerust en opgeleid. Een maand later vertrekt Gerard aan boord van de Alcantara naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn militaire dienstverband. Daar is direct na de Tweede Wereldoorlog het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losgebarsten. Gerard wordt naar de Oost gezonden als onderdeel van de troepenmacht die er de rust en het Nederlandse gezag moet herstellen.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar het Britse protectoraat Johor, nu een van de staten van Maleisië. Als in maart 1946 het verbod wordt opgeheven, Als in maart 1946 het verbod wordt opgeheven, wordt Gerards regiment eerst naar Noord-Celebes (Sulawesi) gestuurd en vervolgens in juli naar Bali en in september naar Java.

Tijdens de Eerste Politionele Actie op 21 juli 1947 trekt Gerards bataljon vanuit Lembang naar Tjiater en vervolgens verder via Cheribon en Tegal naar Pekalongan aan de Javaanse noordkust. Vlak voordat het bataljon daar arriveert, wordt Gerard met een eenheid onder zijn leiding tijdens een verkenningstocht onder vuur genomen. Gerard wordt geraakt in zijn long en overlijdt op 3 augustus 1947 in Tjomal. Hij is 22 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Eric Hamers zei op 26 juni 2023

Gerard is een achterneef van mij. Vanwege mijn stamboomonderzoek ben ik erg geïntrigeerd door zijn verhaal en wilde ik, als een vorm van eerbetoon, zijn verhaal een gezicht geven. Het heeft mij ruim een jaar gekost, maar ik heb uiteindelijk zijn oorlogstijd vrij nauwkeurig weten te achterhalen en vast te leggen. Vanaf het moment dat hij na de bevrijding wordt ingedeeld bij de stoottroepen, zijn vertrek naar Aldershot (UK) tot aan het moment dat hij sneuvelt in Tjomal.
Voorafgaand aan zijn vertrek naar Nederlands Indië heeft Gerard aan het eind van de 2e WO nog gevochten aan het Maas- en Waalfront.

Zijn verhaal is terug te lezen op mijn website: https://stamboom-hamers-janssens.jouwweb.nl/uitgelicht/in-d-n-oorlog/ne…

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 27 juni 2023

Wat mooi dat je al zoveel informatie hebt gevonden over je achterneef, Eric. En heel fijn dat je deze gegevens met ons wilt delen, hartelijk dank daarvoor. Ik zal de link naar jouw website delen met één van mijn collega's. 

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 28 juni 2023

Bedankt voor alle aanvullende informatie, Eric. We hebben die in het kort verwerkt in de tekst hierboven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.