G.P.H. Janssens (bron: Oorlogsgravenstichting)

Gerard Janssens

1925 - 1947

Gerard wordt geboren op 8 januari 1925 in Tilburg. Als het zuiden van Nederland in de loop van september en oktober 1944 wordt bevrijd, meldt Gerard zich bij de stoottroepen, waar hij als sergeant actief deelneemt aan de bevrijding langs de Maas en Waal.

Na het einde van de oorlog blijft hij in militaire dienst en wordt ingedeeld bij het 1-4 Regiment Infanterie, een oorlogsvrijwilligersbataljon dat is samengesteld uit leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 30 november 1945 vertrekt hij naar het Verenigd Koninkrijk, waar het bataljon verder wordt uitgerust en opgeleid. Een maand later vertrekt Gerard aan boord van de Alcantara naar Nederlands-Indië voor de vervulling van zijn militaire dienstverband. Daar is direct na de Tweede Wereldoorlog het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losgebarsten. Gerard wordt naar de Oost gezonden als onderdeel van de troepenmacht die er de rust en het Nederlandse gezag moet herstellen.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar het Britse protectoraat Johor, nu een van de staten van Maleisië. Als in maart 1946 het verbod wordt opgeheven, debarkeert Gerard op 30 maart 1946 in Batavia. Vervolgens wordt Gerard in de komende maanden ingezet bij verschillende zuiveringsacties in West-Java en voor beveiligingsdienst langs de strategisch belangrijke wegen door het binnenland rond Bandoeng.

Tijdens de Eerste Politionele Actie op 21 juli 1947 trekt Gerards bataljon vanuit Lembang naar Tjiater en vervolgens verder via Cheribon en Tegal naar Pekalongan aan de Javaanse noordkust. Vlak voordat het bataljon daar arriveert, sneuvelt Gerard op 3 augustus 1947 in Tjomal. Hij is 22 jaar geworden en rust op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.