G. Oostenveld (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Gerrit Oostenveld

1923 - 1948

Gerrit wordt geboren op 18 april 1923 in ’s-Hertogenbosch. Hij dient als infanteriesoldaat bij het Bataljon Friesland en wordt in het kader van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog naar Nederlands-Indië gezonden.

In de middag van 10 februari 1948 bevindt Gerrit zich aan boord van Dakota-vliegtuig DT947 dat dan vliegveld Bandoeng verlaat richting Batavia. Aan boord bevindt zich naast de militaire bemanning het NIWA-muziekgezelschap Gütlich dat dan enkele maanden rondtrekt door de kolonie om voor de Nederlandse troepen op te treden.

Vrijwel direct na opstijgen komt het vliegtuig in de problemen door zeer slecht weer en weet zich niet op tijd in veiligheid te brengen. Het toestel stort kort daarop neer in de heuvels bij Padalarang ten noordwesten van Bandoeng. Niemand van de inzittenden overleeft de crash; ook de 24-jarige Gerrit komt om het leven. Hij vindt zijn laatste rustplaats in Bandoeng op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.