G.G. Mulders (bron: J. Veekens)

Guus Mulders

1928 - 1949

Guus wordt geboren op 23 juni 1928 in Cuijk en woont in Oeffelt. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich in de zomer van 1948 bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 6-2 Regiment Infanterie, opgericht in Venlo en Roermond.

Wegens het losgebarsten, revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij uitgezonden naar Nederlands-Indië, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind september 1948, na een opleiding van twee maanden, reist hij met de Johan van Oldenbarnevelt af naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand debarkeert in Semarang op Java. In Indië wordt Guus’ eenheid met de tactische naam 402 Bataljon Infanterie gelegerd in Djatingaleh. Voor aanvullende gevechtstraining wordt het een week later naar Soemoewono en Ambarawa gezonden.

Als de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 begint, is Guus als reserve terug in Semarang. Via Demak en Koedoes rukt het bataljon op naar Rembang aan de noordkust van Java, dat twee dagen later wordt ingenomen. Vervolgens wordt Guus ingezet voor wachtdienst en konvooibegeleiding in de ingenomen sector. Hierna wordt het bataljon in verschillende gevechtseenheden verdeeld die breed over Midden-Java worden ingezet. Guus, ingedeeld bij een van deze groepen, komt op 20 januari 1949 om het leven bij gevechten rond de kampong Gere. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.