H.F.M. Broos (bron: Oorlogsgravenstichting)

Hendrik Broos

1926 - 1948

Hendrik wordt op 27 november 1926 geboren in Roosendaal als enige zoon van Marinus Broos en Anna Embregts. Als dienstplichtig soldaat komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij de Luchtvaarttroepen.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. In de Oost wordt hij ingedeeld bij de luchtafweer ter bescherming van het vliegveld Tjililitan bij Batavia. Ondanks dat het middenin door de Nederlanders gecontroleerd gebied ligt en ondanks de nabijheid van Batavia, vormt het vliegveld nog regelmatig doelwit van vijandelijke aanslagen en infiltraties.

Behalve het vijandelijke vuur van de revolutionairen eisen ook endemische ziekten nog veel slachtoffers onder de Nederlandse soldaten. Ook Hendrik valt hieraan ten prooi. In oktober 1948 wordt hij voor behandeling binnengebracht in het hospitaal van Batavia, maar de geboden hulp mag niet meer baten. Hendrik overlijdt op 13 oktober op 21-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.