J.E. Kremers (bron: A. van der Cruijsen)

Jo Kremers

1928 - 1949

Jo wordt geboren op 3 maart 1928 in Mill. In de zomer van 1948 komt hij als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht in Venlo. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van enkele weken vertrekt hij op 24 september 1948 naar de Oost, aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt en gaat na een zeereis van een maand aan land in Semarang. Daar ontvangt Jo aanvullende gevechtstraining en wordt ingezet bij wachtdiensten in het achterland.

Ten tijde van de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Jo’s bataljon als reserve ingezet, daar waar onmiddellijke ondersteuning vereist is. Ook neemt het bataljon wachtdiensten en konvooibegeleiding op zich tot lang na afloop van het offensief.

In de maanden na de Tweede Politionele Actie nemen de beschietingen en incidenten op de wegen met mijnen en trekbommen sterk toe, met veel slachtoffers tot gevolg. Jo sneuvelt bij een van deze gevechten op 3 mei 1949 in Solo. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.