J.H.J. Loeffen (bron: HKK Nistelvorst)

Jo Loeffen

1923 - 1947

Jo wordt geboren op 5 april 1923 in Vorstenbosch. Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland meldt Jo zich als vrijwilliger voor militaire dienst en wordt ingedeeld bij 1 Bataljon Regiment Stoottroepen. Dit bataljon is in de zomer van 1945 opgericht als voortzetting van het Regiment Limburg – aangevuld met leden van de Binnenlandse Strijdkrachten van Rotterdam, de Betuwe en de Gelderse Vallei – dat sinds eind 1944 actief is en aan geallieerde zijde tot in Münster en Magdeburg door Duitsland is opgetrokken.

Na korte opleiding wordt het bataljon eind september 1945 naar Wokingham in het Verenigd Koninkrijk gezonden voor verdere uitrusting ter voorbereiding van de aankomende tijd in Nederlands-Indië. Twee dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 hebben Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen. Daarmee breekt de chaotische Bersiap-periode aan waarin vooral buitenlanders en tot vijand verklaarde bevolkingsgroepen – Nederlanders, Britten, Chinezen, Japanners en Indische Nederlanders – slachtoffer zijn van extreem geweld. Jo wordt als onderdeel van de Nederlandse troepenmacht uitgezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Op 12 oktober vertrekt hij met de Alcantara naar de Oost.

Admiraal Lord Mountbatten, bevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC) vaardigt echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uit voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, tot grote woede van de Nederlandse militairen. Met het verbod wil Mountbatten voorkomen dat de situatie escaleert tot een grootschalige oorlog waarin de nog in Nederlands-Indië aanwezige Britse troepen verzeild raken. De Alcantara wijkt daarom uit naar Brits-Malakka, waar Jo tijdelijk in Port Dickson en Charly Beach wordt gelegerd. Als het landingsverbod in maart 1946 wordt opgeheven, gaat Jo aan land in Semarang.

De eerstvolgende maanden wordt Jo ingezet bij de verdediging van Semarang en neemt deel aan de succesvolle gevechten tegen de revolutionairen in en rond de stad. Tegen de zomer van 1947 is het door de Nederlanders beheerste gebied aanzienlijk vergroot. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 trekt Jo’s bataljon eerst in zuidelijke richting op naar Salatiga; aansluitend daarop worden ook ten zuidoosten en zuidwesten van de stad diverse zuiveringsacties gehouden.

Op 15 augustus 1947 sneuvelt Jo tijdens militaire actie in Soemowono, zuidwestelijk van Semarang. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 januari 2018

Bedankt voor de link, Frank! Het verhaal van Jo Loeffen ga ik bestuderen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.