Jochem van der Meer

1890 - 1946

Jochem wordt geboren op 20 mei 1890 in Breda en woont in het Zuid-Hollandse Loosduinen. Hij tekent voor militaire dienst in het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. In dienst behaalt hij de rang van majoor.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Jochem wordt tegen deze achtergrond onder de wapenen geroepen voor de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen en dwingen het KNIL op 8 maart 1942 tot overgave. Het is niet bekend of Jochem net als duizenden andere Nederlandse militairen in krijgsgevangenschap wordt afgevoerd, of dat hij Australië heeft weten te bereiken om vandaaruit aan geallieerde zijde bij te dragen aan de bevrijding van Nederlands-Indië.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 verklaren Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië. Daarmee begint de chaotische Bersiap-periode, waarin buitenlanders – Nederlanders, Engelsen, Chinezen en Japanners – en tot vijand verklaarde groepen Indische Nederlanders het slachtoffer worden van extreem geweld. Mogelijk is Jochem, die dan inmiddels is teruggekeerd naar Nederlands-Indië, opgeroepen om bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Hij komt om het leven op 9 oktober 1946 in Batavia, op 56-jarige leeftijd. Het valt echter niet uit te sluiten dat Jochem wellicht is omgekomen als gevolg van in krijgsgevangenschap geleden ontberingen. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.