Johannes van den Reek

1921 - 1946

Johannes wordt geboren op 16 juni 1921 in Helmond. Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich voor militaire dienst bij de Mariniersbrigade en volgt hiervoor opleiding in Engeland, Schotland en de Verenigde Staten.

Op 14 september 1945 wordt daar in Camp Davis het 1e Infanterie Bataljon van de Mariniersbrigade opgericht. Voor vervulling van de dienstplicht wordt deze na twee maanden training op 17 november 1945 met de Noordam naar Nederlands-Indië gezonden. Wegens het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Johannes daar ingezet voor het herstellen van de rust en het Nederlandse gezag.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft weliswaar met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra om geweldsescalatie te voorkomen, maar het 1e Infanterie Bataljon van Johannes mag als enige op 31 december aan land gaan bij Batavia.

Na aankomst wordt Johannes ingezet voor bewakingstaken in Batavia en de haven van Tandjong Priok. Ook worden de Mariniers voor patrouilles en konvooibeveiliging opgeroepen.

Op 24 januari 1946, nog geen maand in Indië, komt Johannes in Batavia door onbekende oorzaak om het leven. Mogelijk is hij het slachtoffer geweest van vijandelijke acties, maar een fataal ongeluk is ook niet uitgesloten. Hij is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.