Kees Verhoeven (bron: J. Verhoeven)

Kees Verhoeven

1929 - 1949

Kees wordt geboren op 2 maart 1929 in Heusden. Opgeroepen voor de dienstplicht meldt hij zich bij de Koninklijke Landmacht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de Luchtvaarttroepen. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Na aankomst in de Oost wordt Kees ingezet voor de bewaking van vliegveld Tjililitan bij Batavia. Ook hier blijft ondanks de nabijheid van het Nederlands-Indische machtscentrum waakzaamheid geboden, omdat ook daar met regelmaat nog republikeinse troepen in de omgeving worden gesignaleerd.

Behalve vijandelijk vuur en ongelukken op de basis maken ook tropische en besmettelijke ziekten veel slachtoffers onder de soldaten. Zo raakt ook Kees in het voorjaar van 1949 besmet met de pokken. Hij wordt opgenomen in het militair hospitaal in Batavia, maar de geboden hulp mag dan niet meer baten. Kees overlijdt op 22 juni 1949. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

marianne melis zei op 21 december 2017

Kees heeft begin '49 als dienstplichtig soldaat zijn vliegbrevet gehaald in Bussum. Als dienstplichtig soldaat 1e vliegbasis commando luchtvaarttroepen met legernummer 290302175 ( soldaat 1 subs.kader KL) vertrok hij op 27-4-'49 met 'de Waterman' vanaf Rotterdam naar Ned-Indië.
Vrij snel na aankomst - 21-5-'49 - in Batavia werd hij op zondagavond 12-6-'49 ziek en is op 15-6-'49 opgenomen in een legerhospitaal in Batavia. Op 22-6-'49 is hij daar overleden aan 'variola' (pokken) Een dag later werd hij begraven op het Ned. Ereveld Menteng Pulo te Jakarta (Indonesië) Vak cil. Grafnummer 16.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag Marianne, nog hartelijk bedankt voor de achtergrondinformatie over Kees Verhoeven. Hier zijn we enorm mee geholpen! We gaan de gegevens in ons bestand verwerken en nemen dit mee voor in zijn verhaal op de eregalerij van 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.