Kruis van M. van de Linde (bron: G. van Zundert)

Marinus van de Linde

1916 - 1949

Marinus wordt geboren op 11 oktober 1916 in Bandoeng als zoon van Quinten en Petronella van de Linde en woont in ’s-Hertogenbosch. Als luitenant-ter-zee van speciale diensten dient hij bij de reserve van de Koninklijke Marine.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Marinus voor de vervulling van zijn dienstverband ingezet in Nederlands-Indië, aan boord van de Hr. Ms. Triton.

Op 28 februari 1949 wordt Marinus ingezet bij een actie om de wrakken van door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog bij de ingang van de haven van Pandang getorpedeerde schepen te ruimen. Enkele mensen van de lokale bevolking worden hierbij ingeschakeld, maar zij weigeren dienst. Daarop gaat Marinus zelf, maar nadat hij in het water is, blijken de slangen van zijn duikmasker te zijn doorgesneden. Marinus weet zichzelf niet meer op tijd in veiligheid te brengen terwijl zijn masker volloopt met water. Uiteindelijk wordt hij buiten bewustzijn uit het water gehaald en het militair hospitaal van Padang binnengebracht. Dan blijkt hij door verdrinking inmiddels al om het leven te zijn gekomen. Marinus is 32 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

M.P. Lindeman zei op 8 februari 2019

Hij was mijn volle neef, zoon van de broer van mijn moeder , gesnueverd in de politionele aktie in Indie , ik bel U want ik weet nog veel meer !

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.