M.T.C. Klompenhouwer (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marius Klompenhouwer

1925 - 1949

Marius wordt geboren op 3 december 1925 in het Belgische Mol als zoon van Antonius Klompenhouwer uit ’s-Hertogenbosch en Maria van Opstal. De familie woont in Tilburg, waar Antonius werkt als ambtenaar op het Bureau Sociale Zaken van de gemeente.

Na het bezoeken van het Sint-Odulphuslyceum komt Marius als dienstplichtige in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Venlo waar hij wordt ingedeeld bij 2 Mitrailleur Bataljon. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Marius voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een training van enkele maanden vertrekt hij op 30 juli met de Volendam naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand debarkeert in Batavia. Onderweg wordt het bataljon geplaagd door een uitbraak van ‘goedaardige tyfus’, waardoor na aankomst 77 zieken overgebracht moeten worden naar het hospitaal en twee weken in quarantaine blijven.

Marius wordt met zijn eenheid aanvankelijk gelegerd in Buitenzorg en ingezet voor wachtdiensten. In november 1947 wordt het bataljon naar Oost-Java gezonden, waar ze patrouilles lopen en verschillende posten beveiligen. Marius, ingedeeld bij de mortiercompagnie, wordt met zijn eenheid gelegerd in Kraksaän aan de kust. In april 1948 volgt overplaatsing naar Soerabaja.

Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Marius toegevoegd aan de Mariniersbrigade aan het westfront van Oost-Java, waar ze op heftig verzet van het revolutionaire leger stuiten. Vanwege het zware geschut dat de mortiercompagnie en de mitrailleurbataljons in de strijd brengen, worden zij met name door de vijand het mikpunt van beschietingen.

Na afloop van het offensief wordt het bataljon gelegerd bij Modjosari; om beurten wordt een peloton van de mortiercompagnie in Modjokerto gestationeerd. Tijdens zo’n afwisseling bevindt Marius zich op 11 februari 1949 in Tjandiwates, op dertig kilometer van Modjokerto, als hij dodelijk wordt getroffen door vijandelijk vuur. Marius, op dat moment 2e luitenant, is 23 jaar geworden. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.