M.W. Oppers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Martien Oppers

1927 - 1949

Martien wordt geboren op 26 maart 1927 in Sint-Oedenrode. Opgeroepen voor de dienstplicht komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de ondersteuningscompagnie van het 5-6 Regiment Infanterie.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind januari 1948 vertrekt Martien met de Nieuw Holland naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand debarkeert in Semarang op Java.

Martiens bataljon wordt vanuit Semarang overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland, waar patrouilles en zuiveringsacties worden gehouden. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 17 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Martien via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor de zuivering en beveiliging van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt het bataljon bij militaire operaties ingezet. Na afloop van de Tweede Politionele Actie lijkt de rust grotendeels te zijn teruggekeerd, maar in de maanden daarna neemt het geweld met het revolutionaire leger weer toe.

Martien sneuvelt bij een van deze nieuwe gewelddadige acties op 27 februari 1949, tussen Batoeretno en Wuryantoro. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.