Nol wordt geboren op 16 mei 1915 in Alphen als vierde in een gezin van elf kinderen. Als dienstplichtig soldaat wordt hij bij het 4-2 Grensbataljon ingedeeld en begin mei ingezet bij de verdediging van het zuidelijke deel van de Peel-Raamstelling. Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, krijgen de verdedigers het bevel zich terug te trekken. Nol wordt met zijn regiment via Maarheeze naar Budel gestuurd. Omdat Maarheeze dan echter al is ingenomen, wijkt de groep uit naar het nog vrije Sterksel. In de nacht van 11 op 12 mei verstoppen de soldaten zich in een bos langs de weg Someren-Heeze om de ochtend af te wachten. Vanuit hun schuilplaats horen ze onafgebroken de Duitse colonnes langstrekken. In de ochtend gaat het mis; de soldaten worden omsingeld en onmiddellijk onder vuur openen. Nol sneuvelt in dit vuurgevecht, enkele dagen voor zijn 25e verjaardag. Ook soldaat Kanters en sergeant Broos komen om het leven.
Drie dagen later worden de lichamen gevonden door de 16-jarige Antoon van Gennip uit Heeze en op 18 mei volgt hun begrafenis in Sterksel. Nol wordt later in zijn woonplaats Alphen herbegraven.
Reacties
http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=aarts-a-h-a
Nol wordt geboren op 16 mei 1915 in Alphen als vierde in een gezin van elf kinderen. Als dienstplichtig soldaat wordt hij bij het 4-2 Grensbataljon ingedeeld en begin mei ingezet bij de verdediging van het zuidelijke deel van de Peel-Raamstelling. Als het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt, moeten de verdedigers zich terugtrekken. Nol wordt met zijn regiment via Maarheeze naar Budel gestuurd. Omdat Maarheeze dan echter al is ingenomen, wijkt de groep uit naar het nog vrije Sterksel. In de nacht van 11 op 12 mei verstoppen de soldaten zich in een bos langs de weg Someren-Heeze om daar de nacht af te wachten. Vanuit hun schuilplaats horen ze onafgebroken de Duitse colonnes langstrekken. In de ochtend wordt de groep omsingeld door de Duitsers die meteen het vuur openen. Nol sneuvelt in dit vuurgevecht, enkele dagen voor zijn 25e verjaardag, samen met soldaat Kanters en sergeant Broos. Hun lichamen worden drie dagen later gevonden door de 16-jarige Antoon van Gennip uit Heeze en op 18 mei in Sterksel begraven. Nol wordt later in zijn woonplaats herbegraven.
Bron: Heemkundekring Carel de Roy, Alphen en Riel
zie: https://sterksel.nu/wikisterksel/images/6/69/De_Drie_Kruizen.pdf
Bedankt voor de link, Harrie! Ik ga het verhaal zoals bekend in Alphen en Riel vergelijken met de gegevens zoals die in Sterksel bekend zijn.
Ter aanvulling op het voorgaande: beide andere gesneuvelden van het vuurgevecht te Sterksel (tegenwoordig gemeente Heeze-Leende), Kanters en Groos, (beiden ook Brabanders) zijn na de oorlog herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg te Rhenen. Zie elders op deze prima site.
Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling, Joop!
Reactie toevoegen