A.F.C. Verbeek (bron: Eindhoven in Beeld)

Noud Verbeek

1927 - 1949

Noud wordt geboren op 31 maart 1927 in Eindhoven. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich in de zomer van 1948 bij de Koninklijke Landmacht in Arnhem, waar hij wordt ingedeeld bij het 6e Bataljon Garde Regiment Prinses Irene.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een militaire opleiding van anderhalve maand vertrekt hij aan boord van de Waterman naar de Oost, waar hij een kleine maand later aan land gaat bij Batavia. In Indië opereert zijn eenheid als het 412 Bataljon Infanterie. Per trein wordt hij overgebracht naar het oostelijker gelegen Krawang, waar hij aanvullende training krijgt. Vervolgens wordt Noud gelegerd in Soekaboemi, om half december terug te keren naar Krawang.

Noud sneuvelt op 7 januari 1949 in Batavia, tegen de achtergrond van de guerrillastrijd die na de twee dagen eerder beïndigde Tweede Politionele Actie fel oplaait. Op het moment van overlijden is hij korporaal 1e klasse. Noud is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Frans Verbeek zei op 27 december 2023

ik laat u weten dat ik zeer verrast was over de foto van mijn broer.ik ben met mijn vrouw naar het graf van hem geweest . het ziet er daar prachtig uit , moet er ook nog foto,s van hebben toen hij werd begraven. ik dank u heel hartelijk voor het verhaal maar ook voor het plaatsen van de foto van mijn broer. Frans Verbeek

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 28 december 2023

Hartelijk dank voor je reactie, Frans. Wat mooi dat je deze foto van je broer bent tegengekomen op onze website. Mocht je nog aanvullingen hebben op bovenstaand verhaal, dan horen we dat natuurlijk graag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.