Paul van Nijnatten (bron: Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden)

Paul van Nijnatten

1966 - 1993

Paul wordt geboren op 8 december 1966 in Eindhoven. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als eerste soldaat ingedeeld bij het Nederlands-Belgische transportbataljon dat als onderdeel van de VN-vredesmissie UNPROFOR in Joegoslavië dient.

Zolang generaal Josip Broz ‘Tito’ in Joegoslavië aan de macht is, worden etnische tegenstellingen in het land hardhandig onderdrukt. Na zijn dood in 1980 komen deze ondergronds gedreven spanningen – terug te voeren tot voor de Eerste Wereldoorlog – steeds meer naar de oppervlakte. Het einde van de Koude Oorlog betekent de ondergang van de communistische regimes op de Balkan en de wederopleving van nationalistische politieke bewegingen. Tegen deze achtergrond valt het etnisch, cultureel en religieus zeer diverse Joegoslavië onmiddellijk ten prooi aan nationalistisch geweld, waarbij met name de Serviërs tegenover Kroaten, Bosnische moslims en Albanezen komen te staan. Begin jaren negentig is de burgeroorlog uitgebroken die Europa en de wereld verbijstert door zijn extreme geweld. Het ‘dit nooit weer’ van na de Tweede Wereldoorlog blijkt een pijnlijke illusie te zijn geweest.

De VN zendt de United Nations Protection Force (UNPROFOR) naar het land in een poging het geweld in te dammen. Vanaf midden 1992 verschuift het zwaartepunt van deze missie van Kroatië naar Bosnië-Herzegovina, waar het bloedigst wordt gevochten en door Bosnische Serviërs etnische zuiveringen worden uitgevoerd onder de niet-Servische groepen. Voor deze getroffen bevolkingsgroepen worden safe areas ingesteld die door UNPROFOR moeten worden bewaakt. (De bekendste en beruchtste hiervan is Srebrenica, dat in juli 1995 door Bosnische Servische onder de voet wordt gelopen, met als gevolg de moord op 8000 Bosnische moslims.) Nederland draagt substantieel bij aan UNPROFOR, in de vorm van een verbindingsbataljon, een Nederlands-Belgisch transportbataljon, infanteriebataljon Dutchbat, maritieme steun en luchtsteun.

Op 18 december 1993 komt Paul in het Bosnische Vitez om het leven als gevolg van een vuurwapenongeval. Hij is 27 jaar geworden en wordt thuis in Eindhoven gecremeerd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Matthijs Bonzet zei op 8 september 2021

Ik ben op zoek naar familie van Paul.
Op dit moment is zijn overlijden een belangrijk thema in mijn leven
Ik ben degene die Paul zijn laatste reis in voormalige Joegoslavië heeft vastgelegd op film voor zijn ouders.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 9 september 2021

Beste Matthijs, hartelijk dank voor je reactie. Ik heb mijn collega Frank nog even gevraagd of hij wellicht contactgegevens heeft van familie van Paul van Nijnatten, maar dat is helaas niet het geval. Ik hoop dan ook dat familie van Paul jouw reactie op onze website zal lezen en op deze manier contact met je op kan nemen. Heel veel sterkte.

Evert van Kampen zei op 13 juni 2022

Beste Matthijs,
Ik las je reactie en kan je verder helpen contact te leggen met de familie van Paul. Destijds was ik bevriend met Paul als oud-medestudent en huisgenoot. Wellicht kan je op mijn bericht reageren en kunnen we contact hebben. Groet, Evert.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 14 juni 2022

@ Evert van Kampen. Als je dat goed vindt kan ik je contactgegevens doorsturen naar Matthijs Bonzet. Dan kunnen jullie onderling contact opnemen, zonder dat er op de website e-mailadressen en dergelijke zichtbaar worden.

Amy van Nijnatten zei op 9 december 2023

@Matthijs Bonzet, bedankt voor je reactie. Ik ben het nichtje van Paul en zou graag met je in contact komen. Je kan me een appje sturen op [telefoonnummer verwijderd]

BHIC Hilde Jansma zei op 11 december 2023

Beste Amy van Nijnatten, wat fijn dat je gereageerd hebt. Het is alleen niet handig om contactgegevens via deze (openbare) website te delen, dus ik heb je telefoonnummer uit je reactie gehaald. Ik zal je nummer wel even rechtstreeks naar Matthijs Bonzet sturen, zodat hij alsnog contact met je op kan nemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.