Petrus Lockx

1928 - 1949

Petrus wordt geboren op 22 april 1928 in Halsteren en woont in Alkmaar. In 1949 komt hij als dienstplichtige op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 422 Bataljon Infanterie. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Petrus naar Nederlands-Indië gezonden, waar na het einde van de Tweede Wereldoorlog het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd is losgebarsten. Als onderdeel van de Nederlandse troepenmacht moet Petrus daar bijdragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een opleiding van ruim een maand vertrekt hij met de Kota Inten naar de Oost, waar hij na een zeereis van ruim een maand aan land gaat in Soerabaja.

Na aankomst wordt Petrus’ bataljon gelegerd in en rond Kediri, waar ze aan het tropische klimaat kunnen acclimatiseren en worden opgeleid in patrouilleren en het organiseren van zuiveringsacties. In mei wordt Petrus overgeplaatst naar het vak Madioen-Ponogoro. Een maand later, op 19 juni 1949 komt Petrus bij militaire actie in Ponogoro om het leven. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.