J.H.W.F. van der Ven (bron: Historische Collectie Regiment Stoottroepen Prins Bernhard)

Sjaak van der Ven

1922 - 1946

Sjaak wordt geboren op 18 december 1922 in Oosterhout en woont in Breda. Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa meldt hij zich als oorlogsvrijwilliger voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Vught, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de stafcompagnie van het 7e Bataljon Regiment Stoottroepen.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als kort daarna de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan, waarbij met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Sjaak naar de archipel gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de orde en veiligheid.

Op 20 september 1945 vertrekt hij naar Wokingham in Engeland, waar de Nederlandse militairen hun wapenrusting in ontvangst nemen. Midden oktober vertrekt Sjaak aan boord van de Alcantara naar de Oost.

De Britse admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar Malakka aan de Maleise kust, waar ze op 11 november 1945 aankomen in kamp Dusun Tua. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het eiland Bangka voor de kust van Sumatra valt nog buiten de Britse blokkade, zodat Sjaaks eenheid daar op 10 februari 1946 kan debarkeren.

De Nederlandse troepen ondervinden daar in de komende maanden heftig verzet, maar weten het eiland uiteindelijk veilig te stellen tegen revolutionaire cellen. Tegen deze achtergrond komt Sjaak op 24 maart 1946 op Bangka bij een ongeval om het leven. Hij is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.