Sjef Geerts (bron: Heemkundekring Amalia van Solms, Baarle-Nassau)

Sjef Geerts

1926 - 1948

Sjef wordt geboren op 14 augustus 1926 in Ulicoten, in de gemeente Baarle-Nassau, als oudste zoon in het gezin van landbouwer Joannes Geerts en Maria van Eekelen. Hij groeit op met drie broers en een zus en werkt voor zijn diensttijd thuis op de boerderij.

In het najaar van 1947 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt ingedeeld bij het 5-11 Regiment Infanterie, opgericht in Roermond en Venlo. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Hij wordt als korporaal uiteindelijk ingedeeld bij de 4e compagnie. Na een opleiding van vijf maanden vertrekt hij eind februari 1948 met de Volendam naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aan land gaat bij Belawan op Sumatra. Vanuit posten in Siantar en Prapat wordt Sjef ingezet bij patrouilles in de binnenlanden rond het Toba-meer.

Op 12 april 1948 raakt Sjef fataal gewond nadat een kameraad zijn geladen geweer tijdens het schoonmaken per ongeluk laat afgaan. Het ongeluk vindt plaats in Gorboes, aan het Toba-meer in Noord-Sumatra. Sjef bezwijkt hier aan zijn verwondingen op 21-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wendy Geerts- … zei op 29 maart 2018

Jef is overleden in Gorboes op Sumatra en hij ligt begraven in Cimahi op Java

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 30 maart 2018

Bedankt voor de informatie, Wendy! We gaan het in onze gegevens verwerken.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 19 juni 2018

Sjef (of Jef) werd dodelijk getroffen door een dienstkameraad toen die zijn geweer schoonmaakte en per ongeluk af liet gaan. Hij had niet door dat het geweer nog geladen was.
Op zijn bidprentje staat als overlijdensplaats Tigaras genoemd, gelegen aan het Toba-meer. Gorboes (Gorbus in huidige spelling) ligt daar in de buurt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.