Theodorus Theunissen

1926 - 1947

Theodorus wordt geboren op 15 september 1926 in Ginneken. Als dienstplichtige komt hij in het voorjaar van 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Nijmegen, waar hij wordt ingedeeld bij het 4 Bataljon Regiment Stoottroepen.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Theodorus voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het koloniale gezag. Op 14 mei 1947, na een opleiding van tweeënhalve maand, reist hij met de Volendam af naar de Oost. Een kleine maand later gaat Theodorus aan land in de haven van Belawan in Noord-Sumatra en wordt hij gelegerd aan de oostelijke rand van Medan.

Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 trekt zijn bataljon westwaarts de binnenlanden in voor het bieden van rugdekking van de brigade. Het bataljon weet in de nacht van 23 op 24 juli met succes de nachtelijke aanval van het revolutionaire leger op Medan af te slaan. Op de 30e volgt overplaatsing naar Loeboekpakam, om de weg tussen Medan en Tebing Tinggi te beveiligen.

Theodorus, op dat moment korporaal, komt op 25 augustus 1947 in Loeboekpapam om het leven tijdens uitoefening van zijn plicht. Waarschijnlijk is hij als gevolg van een vijandelijke beschieting langs de weg om het leven gekomen, maar een ongeluk valt ook niet uit te sluiten. Theodorus is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Leuwigajah in Cimahi.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.