Ton Pijnenburg

1925 - 1947

Ton wordt geboren op 25 maart 1925 in Helmond als derde van de vijf kinderen van Johannes Pijnenburg en Elisabeth van Dijk. In 1946 meldt hij zich vrijwillig voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Utrecht, waar hij wordt ingedeeld bij de genietroepen.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Ton voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een korte opleiding vertrekt hij eind september met de Boissevain naar de Oost, waar hij een kleine maand later aan land gaat in Batavia.

Na aankomst wordt Ton gelegerd in het kampement te Meester Cornelis (nu: Jatinegara) bij Batavia, van waaruit in de komende maanden verschillende pelotons worden gedetacheerd op posten in de omgeving. Daar bestaat hun voornaamste taak uit het maken of herstellen van wegen en legering voor de uit Nederland komende troepen. Half februari 1947 wordt de compagnie gelegerd in onder andere Patjet, Tjipanas en Tjiandjoer.

Op 18 maart 1947 komt Ton om het leven bij een ernstig verkeersongeval op de weg tussen Tjipanas en Tjiandjoer, in de binnenlanden ten zuidoosten van Buitenzorg. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

eenheid: 2-13 Genieveldcompagnie
Begraven Menteng Pulo IV / 71 / 7DD

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.